Контактирајте нас за више информација
X

Koncert_za_Djurdjevdan.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага
Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Информисање

Информисање у Крагујевцу

Прве новине у Србији , уз благослов кнеза Милоша Обреновића, угледале су "светло дана" 5.јануара 1834.године у Крагујевцу, под називом НОВИНЕ СРБСКЕ . И тако "Сербија и издавање новина у среди својој доживи, који никад досад није било...", а Крагујевац, прва престоница модерне Србије , постаде "колевка српске штампе". Иако неписмен, својом сељачком бистрином, препреденошћу и упорношћу, кнез Милош је сматрао да треба одговорити потреби да се на неки начин сазнају најновије вести из земље и иностранства на веродостојан начин. И поред тога, Милош је саветовао свог уредника да би боље било, да се у новинама пише о томе шта се дешава ван Србије, јер рекао је "Паметни новинари о својој држави мало пишу".

Novine_srbske Прве новине уређивао је "господин секретар књажески инострани дела" Димитрије Давидовић. Лист је излазио једном недељно а издавач је била Државна штампарија, па су због тога сматране државним гласилом. Наиме, то је био политички лист који је у исто време имао и улогу службеног гласила.

НОВИНЕ СРБСКЕ , су у Крагујевцу штампане до половине 1835. године, када се штампарија сели у Београд. Имајући у виду промене у уређивачкој концепцији, као и осцилацију читаности, прве српске новине, успеле су да се одрже на тржишту штампе све до 1919. године.

Деведестих година XIX века у Крагујевцу ради више штампарија у којима се штампа петнаестак листова различитог садржаја, од изразито страначког до независно - информативног и културног. Неки од њих су ВЕСНИК КРАГУЈЕВАЧКЕ ОПШТИНЕ, затим, ГЛАС ШУМАДИЈЕ - лист за политику, привреду и књижевност, КРАГУЈЕВАЧКИ ГЛАСНИК, ШУМАДИСКИ ЛИСТ, ПОТПОРА означени као лист за народне интересе, ДУХОВНА ЗРНЦА И ПРОСВЕТА. Крагујевачке новине биле су претеча модерне српске штампе.

(преузето из књиге Крагујевачка штампа XIX века - аутора Др Татјане Вулић).

У Крагујевцу функционише велики број приватних радио и телевизијских станица, неке од њих су:

- Недељне новине Крагујевачке

У граду раде и бројна дописништва:

Постоји и велики број сајтова, портала и блогова који преносе вести и дешавања из Крагујевца, нпр.: