Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Комеморација Дејану Ковачевићу и Жељку Николићу
   

Минутом ћутања почео је комеморативни скуп поводом смрти Дејана Ковачевића и Жељка Николића, двојице пиротехничара који су настрадали у експлозији у Техничко - ремонтном заводу у Крагујевцу.

Комеморацији су присуствовали чланови породица, министар одбране Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, градоначелник Крагујевца Радомир Николић, директор ТРЗ Крагујевац потпуковник Душан Коварбашић, представници Министарства одбране и Војске Србије, бројне колеге и пријатељи.

Драган Жунић, заменик директора Техничко - ремонтног завода говорио је о истовременом доласку Дејана и Жељка у Завод, маја 1994. године, о њиховим карактерима, човекољубљу, срдачности и пожртвованости, што су и показали тог последњег дана фебруара.

Ми, који смо имали ту част да радимо са њима и делимо заједничке тренутке, никада се са тим нећемо помирити. Није било задатака које су оставили неизвршеним осим тога да преживе.

Тако је било и тог 28. фебруара када нисмо могли да их сачувамо од трагичног краја, као ни потпуковника Мирослава Перишића ни капетана Дарка Костића. Али, док је Завода чуваћемо и обнављати успомену на време проведено са њима.

Изражавајући најдубље саучешће породицама, градоначелник Крагујевца Радомир Николић рекао је да Крагујевац и Крагујевчани саучествују у болу породица и подсетио да је град Крагујевац створен и да је израстао захваљујући војној индустрији. Због тога је одувек постојала снажна емотивна веза између Крагујевчана и Наменске и Медне.

Ко те везе не може да разуме, не може да разуме ни Крагујевац ни Крагујевчане и никада неће схватити због чега су ови људи изгубили своје животе. Дејан и Жељко су се тог дана борили за свој град, за своју фабрику, за своје колеге, суграђане. Својом жртвом и храброшћу нама су показали колика је цена и како се бори за оно што имамо и што су генерације за нас вековима стварале, рекао је градоначелник Николић.

Жељко Николић је сахрањен данас на Варошком гробљу, а сутра 18. марта на гробљу Бозман у 13,00 сати биће сахрањен Дејан Ковачевић.

 

SocialTwist Tell-a-Friend
Претходна страна