Контактирајте нас за више информација
X

Kultura_i_zabava.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага
The Right Time The Right Place

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Култура и забава

Град има богато културно - историјско наслеђе. У периоду од 1818. - 1841.године био је престоница кнежевине Србије и у њему су основане културно - просветне и научне институције:

  • "Гимназија" - прва средња школа у Србији,
  • "Књажевско српски театар" - прво позориште у Србији
  • "Лицеј" - претеча Универзитета у Београду,
  • "Сербска канцеларија" - прва судска институција.

Ту су и :

У Граду постоји више значајних институција од регионалног, а неке и од националног значаја у области културе и уметничке делатности. Више њих наставља традицију првих установа своје врсте у модерној Србији, као што су Књажевско српски тетар (основан 1835.године), Народна библиотека "Вук Караџић" (1866), Центар за неговање традиционалне културе "Абрашевић" (1904), Студентски културни центар и др.

Народни музеј има одељења за археологију, етнографију, историју Крагујевца и Шумадије и ликовне уметности. У археолошком одељењу чува се више од 10.000 инвентарисаних и преко 100.000 предмета студијског материјала. Ликовна збирка располаже са више од 1 000 уметничких дела изузетне вредности, посебно српског сликарства.

Музеј "Застава" лоциран је у старој ливници и презентира веки по развоја индустрије у Крагујевцу и Србији.

Историјски архив Шумадије прикупља и сређује архивску грађу са подручја седам општина Шумадије и располаже са више од 700 дужних метара архивске грађе са 780 регистратура и стотинама хиљада оригиналних историјских докумената.

Завод заштиту споменика културе брине о очувању и заштити културних добара на ширем подручју централне Србије. О презентацији и афирмацији филмске уметности брине предузеће "Шумадија филм".

Аматерско стваралаштво шире и негују Центар за неговање традиционалне културе "Абрашевић", Универзитетско културно - уметничко друштво "Светозар Марковић", Омладинско културно - уметничко друштво "Застава", Дом омладине, Књижевни клуб "Катарина Богдановић".

Основни носилац издавачке делатности у Крагујевцу је предузеће "Нова Светлост", које сем издавања књига издаје и часопис за књижевност, уметност, културу и друштвена питања "Кораци" и јединствени часопис за дечје уметничко стваралаштво "Дечје искре". Издаваштвом се баве и друге установе, организације и институције у култури.

У Крагујевцу се организује и више културних манифестација, од којих су најзначајније "ОКТОХ", Међународни салон антиратне карикатуре "Крагујевац", Међународни фестивал камерних хорова, Интернационална школа хармонике и друге.