Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

“Весници мира“ у грчком граду Орестијада
   

Александар Штајн помоћник градоначелника Крагујевца за унутрашњу и међународну сарадњу и Јелена Давидовић кустос Музеја “21. октобар“ учестовали су на 28. Генералној скупштини Међународне асоцијације градова “Весника мира“ која је одржана у грчком граду Орестијада.

Током три дана рада Скупштине, на панел дискусијама изнети су бројни ставови о глобалном миру, али и помоћи најсиромашнијим подручјима. Донета је и резолуција о позиву на мирно решење кризе у Севреној Кореји. Резолуција ће бити прослеђена Уједињеним нацијама. Учесници Скупштине посадили су и дрво мира у Орестијади.

Наредне године у априлу седница Извршног одбора Асоцијације биће одржана у Абиџану, јер је дужност председника преузео Винсент Н Куа из Абиџана - Обала Слоноваче. У октобру, како је договорено, Генерална скупштина заседаће у Волгограду. Крагујевац ће бити домаћин Извршном одбору у пролеће 2019. године, док ће исте године Генерална скупштина заседати у Сарајеву, чија је Општина Стари град побратим града Крагујевца од октобра 2012. године.

Делегација града Крагујевца Александар Штајн и Јелена Давидовић током боравка у Орестијади водили су и разговоре о успостављању сарадње између Народног музеја у Крагујевцу и Музеја у Орестијади, као и повезивању Установе Спомен парк “Крагујевачки октобар“ и Меморијала у Калаврити.

У оквиру своје међународне мисије мира Крагујевац је од фебруара 1982. године члан Светске уније градова страдалника, градова мира, а од 1991. године је члан Међународне асоцијације градова “весника мира“. Крагујевац од 1981. бијенално организује Међународни салон антиратне карикатуре, на коме Гран при “Весник мира“ и новчану награду од 1500 евра додељује управо та Асоцијација. Ове године, 20. октобра на отварању изложбе XIX Салона антиратне карикатуре у Музеју “21. октобар“ награду ће Изабели Ковалски из Пољске уручити Душан Стојановић заменик генералног секретара Асоцијације.

 

Претходна страна