На Сретење, Књажевско-српски театар слави почетак позоришног живота у Крагујевцу и Србији, слави име оца српског театра Јоакима Вујића и тим поводом додељује најзначајније награде и признања уметницима који су у позориште уградили свој таленат, знање, вештине, рад и емоције.

На Сретење у Крагујевцу се сваке године сједине прошлост, садашњост и будућност. Вечерас обележамо 187 година постојања позоришта у Крагујевцу и Србији, славимо традицију која представља протезање једне мисли, симбола и чувара вредности кроз векове. Славимо традицију која не ишчезава, рекао је Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу. Захаваљујући генерацијама које су умеле да цене идеале великих људи, генерацијама које су желеле али и умеле да досањају њихове и своје снове, генерацијама које су стасавале на овој позоришној сцени, Књажевско-српски театар, као стуб културе, тачка идентитетског ослонца града Крагујевца, као чувар наше традиције, живи, упркос свим изазовима. Фестивалима и представама који одишу квалитетом са сигурношћу можемо рећи да Крагујевац има позоришни живот достојан позоришта најстаријег у Срба, рекао је Бјелетић. Он је најавио да ће ове године, Књажевско-српски театар бити организатор 58. Фестивала професионалних позоришта Србије у част оца српског театра Јоакима Вујића. Бјелетић је честитао добитницима награда и признања а глумачком ансамблу пожелео пуно светлих тренутака у даљем раду. На путу реализације ваших идеја, циљева и снова, локална самоуправа биће, као и до сада, поуздан партнер.

Жири, ове године у саставу Младен Кнежевић, директор Књажевско-српског театра, Милош Латиновић, директор Битеф театра, Јелена Стојановић Патрногић, директорка крагујевачког Позоришта за децу и глумци Књажевско-српског театра Ана Тодоровић и Никола Милојевић, Статуету Јоаким Вујић, доделио је првакињи Југословенског драмског позоришта Бранки Петрић. Позната глумица је добитница две Стеријине награде, награде Вељко Маричић, награде Миливоје Живановић, Статуете Ћуран и других. Њен богат опус, између осталог, карактерише изузетна глумачка боја широког дијапазона, дубоко понирање у ликове, непретенциозна неодољивост, пунокрвна изражајност, навео је жири у образложењу.

Ако је истина да стојимо на плећима наших предака, а истина је, онда личност Јоакима Вујића ће нас увек инспирисати својом изузетношћу, узбудљивошћу и невероватношћу. Пресрећна сам што на моћним раменима Јоакима Вујића има места и за мене као што ће бити и за оне после. Стваралаштва без приказивања нема, зато хвала публици без које свега тога не би било, рекла је глумица.

Прстен са ликом Јоакима Вујића за изузетан допринос развоју Књажевско-српског театра и афирмацији његовог угледа у земљи и иностранству додељен је глумици Владанки Павловић.

Надам се да су моје одигране глумачке креације биле достојне овако великог признања и трајања. Сврставајући се међу награђене, највеће и најзначајније великане глумишта и уметности, могу да кажем да је вредело посветити живот позоришту и глуми, казала је Владанка Павловић која је дуже од 45 година била верна крагујевачком театру где је оставрила преко седамдесет улога.

За изузетну посвећеност послу и постигнуте уметничке резултате у протеклој календарској години годишње награде Књажевско-српског театра додељене су глумцима Николи Милојевићу и Чедомиру Штајну, а годишње награде за изузетну посвећеност послу и постигнуте резултате у протеклој години, жири је доделио позоришном продуценту Воји Лучићу и позоришном економу Снежани Ристић.

На сцени Књажевско-српског театра вечерас је одиграна представа Врапчић, која се у копродукцији са са лазаревачким позориштем игра већ пету годину.