У Дому културе у Горњој Сабанти вечерас је, после трогодишње паузе, почео нови циклус Шумадијских зимских игара, у организацији Центра за стрна жита и развој села, а под покровитељством града Крагујевца.

Град Крагујевац као универзитетски, индустријски, здравствени, правосудни а постаје и ИТ центар, без села не може да сачува свој прави идентитет, своје корене и у томе је управо значај ове манифестације, рекао је отварајући Шумадијске зимске игре, градоначелник Крагујевца Никола Дашић. Манифестација чува нашу традицију и обичаје, нешто што је уграђено у идентитет читаве Шумадије, а младима омогућавамо да је упознају и наставе да негују, истакао је градоначелник Дашић. На много начина покушавамо да помогнемо нашим суграђанима који живе на селу, на првом месту аграрним буџетом који је ове године за 20 милиона динара већи у односу на претходну годину, што значи да је за подстицајна средства на располагању 70 милиона динара. Поред тога, улажемо у путну инфраструктру, јавну расвету, школе, дечија игралишта, отворене терене за мале спортове… У исто време, игре су начин да се из викенда у викенд у зимском периоду, људи на селу друже и забављају, надмећући се у вештинама и знању, поред информисања и едукације шумадијских пољопривредника које ће им, током трајања игара стручњаци Центра за стрна жита и развој села омогућити, казао је Дашић. Уз жеље за квалитетно и фер надметање екипа, он је истакао да је, поред осталог и циљ манифестације да, пратећи модерне токове живота, млади на селу остану у својим домаћинствима.

У Горњој Сабанти, са домаћином надмећу се села Драча и Кутлово, недељу дана после 28. јануара са Страгарима као домаћином надметаће се села Маршић и Добрача. У Новом Милановцу 3. фебруара са мештанима овог села такмичиће се мештани из Доње Сабанте и Влакче, а у Чумићу 10. фебруара Ботуње и Трмбас. Пети домаћин је село Поскурице, са којим ће се 17. фебруара такмичити села Велике Пчелице и Ресник.

Поред такмичарског, манифестација ће имати и едукативни карактер јер ће бити организована саветовања и стручна предавања.У оквиру Шумадијских зимских игара, у амбуланти у Горњој Сабанти лекари Дома здравља и УКЦ Крагујевац данас су обављали здравстевене прегледе а обишли су и  домаћинства са непокретним члановима.

Иначе, за музички и забавни програм задужен је Центар за неговање традиционалне културе Абрашевић, а медијски покровитељ је Радио телевизија Крагујевац, која ће недељом на свом програму емитовати снимак манифестације.