Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

56. година рада Геронтолошког центра и промоција Центра за деменцију
   

У оквиру програма “Развој ефикасних услуга у заједници у области образовања и социјалне заштите на локалном нивоу“ који финансира Европска унија а у Крагујевцу спроводе Геронтолошки центар и Дом здравља, одржана је промоција пројекта “Центар за деменцију“ и истовремено обележено 56. година рада Геронтолошког центра у Крагујевцу.

Геронтолошки центар у Крагујевцу данас је окупио пријатеље, представнике установа социјалне и здравствене заштите, поводом обележавања 56. година рада а истовремено је навршено 18 месеци од реализације пројекта “Центар за деменцију“ који партнерски реализују средствима Европске уније, Геронтолошки центар и Дом здравља Крагујевац. У оквиру пројекта реализовано је више активности, саветовалиште за особе са деменцијом, дневни боравак, привремени смештај и смештај особа са деменцијом. Веома битан елемент у оквиру пројекта је  стандардизација и добијање званичне лиценце по којој би сви пружаоци услуга у држави могли да раде, рекла је Јелена Миловановић, вд директорка Геронтолошког центра.

О деменцији као популационом тренду говорила је проф. др Славица Ђукић - Дејановић министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику. Она је истакла да је просечна старост у Србији 43 године, просечна дужина живота за жене је 78, а за мушкарце 73 године, што практично значи да ће бити све више дементних особа у Србији и да задатак државе и локалне заједнице је пре свега елементарно знање о болести демеције али и усавршавање социо-здравствених услуга.

О значају активне сарадње установа социјалне и здравствене заштите на државном и локалном нивоу говорила је др Гордана Дамњановић, члан Градског већа за социјалну и здравствену заштиту.

Када је реч о иновацијама у области здравствених и социјалних услуга, законска регулатива, до сада, давала је само могућност али без стандарда, норматива и конкретних мера, како спровести на локалном нивоу један центар за деменцију или центар за палијативно збрињавање. Ово је добра прилика да се са аспекта локалне самоуправе, која чини све како би пружила подршку породицама особа оболелих од деменције, утврди како на најбољи могући начин извршити реалокацију финансијских средстава са републичког нивоа и указати на иновативне услуге, истакла је др Дамњановић.

О новинама, реформама и унапређењу ефикасности социо-здравствених услуга и рада са особама оболелих о деменције, говорили су представници релевантних институција - Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Завода за социјалну заштиту, Коморе социјалне заштите.

 

Претходна страна