У Крагујевцу ће од 7. до 14. маја бити одржан 58. Фестивал заједнице професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“. Књажевско-српски театар угостиће осам позоришта, која ће се такмичити за најбољу представу по одлуци стручног жирија, најбољу представу по одлуци округлог стола критике, као и за још девет награда у шест категорија.

Директор Књажевско-српског театра Младен Кнежевић истиче да је важна чињеница што је овај фестивал поново у Крагујевцу, граду из кога је 1965. године и потекла иницијатива за оснивање фестивала „Јоаким Вујић“. Од тада до данас наше позориште је континуирано присутно на овом фестивалу, а сада смо поново и домаћини. У 2022. години наша кућа је организатор две велике културне манифестације – 58. Фестивала заједнице професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“ и 17. међународног позоришног фестивала Јоакимфеста, али и обележавамо 250 година од рођења Јоакима Вујића, личности српске културе и оснивача нашег театра.

Овогодишњи селектор Фестивала „Јоаким Вујић“, глумац Зоран Карајић у образложењу избора представа између осталог наводи да су интересовања позоришта из унутрашњости веома разноврсна и кад је у питању раздобље у коме су аутори стварали, али и географске одреднице, што значи и теме којима су се ствараоци бавили. Овакав репертоар обећава узбудљиво путовање по српским театрима и пуно изненађења.

Селектор Крајић у такмичарски програм Фестивала уврстио је следеће представе:

  • Књажевско-српски театар Крагујевац / Хрватски културни центар Београд, Мирослав Крлежа, Иво и Тена Штивичић НА РУБУ ПАМЕТИ – ЈЕДНЕ ПИЈАНЕ НОВЕМБАРСКЕ НОЋИ 1918. у режији Марка Мисираче.
  • Народно позоришта Ниш / Народно позориште Лесковац, Душан Јовановић ОСЛОБОЂЕЊЕ СКОПЉА, режија: Горчин Стојановић
  • Народно позориште Лесковац, Тијана Грумић, СТВАРАЊЕ ЧОВЕКА, режија: Миа Кнежевић
  • Краљевачко позориште, Вида Давидовић, ЦРНА ОВЦА у режији Снежане Тришић
  • Шабачко позориште / Краљевачко позориште, Бобан Скерлић и Милена Деполо, ТРПЕЛЕ, режија: Александра Ковачевић
  • Народно позориште Пирот, Патрик Лазић и Милена Деполо, СВЕ НЕСРЕЋНЕ ПОРОДИЦЕ ЛИЧЕ НА СРЕЋНЕ ПОРОДИЦЕ, режија: Патрик Лазић
  • Крушевачко позориште, по мотивима Косте Трифковића, ИЗБИРАЧИЦА 42, у режији Владимира Попадића
  • Последњег дана 58. Фестивала професионалих позоришта Србије „Јоаким Вујић” у част награђених биће изведена представа Народног позоришта Ужице, СВИЊСКИ ОТАЦ, Александра Поповића у режији Хаџи Немање Јовановића.