Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Акција чишћења приобаља Гружанског језера
   

На приобаљу Гружанаског језера данас је одржана заједничка акција чишћења у организацији града Крагујевца и општине Кнић. У чишћењу обале од нагомиланог отпада учествовала су крагујевачка комунална предузећа и предузећа из Кнића, риболовачка удружења, ронилачки клуб, рибочуварска служба, ученици основне школе из Кнића, еколошке организације и волонтери. Ангажована је и неопходна механизација за кабасти отпад, а град Крагујевац је донирао пет контејнера.

Акцији је присуствовао заменик градоначелника Крагујевца Ивица Момчиловић, члан Градског већа за заштиту и унапређење животне средине Зоран Прокић, члан већа за комуналне делатности, равномерни и одрживи развој Владимир Максимовић, председник општине Кнић, Зоран Ђоровић, начелник Управе за ванредне ситуације Зоран Кочовић и директори крагујевачких комуналних предузећа и предузећа из Кнића. 

Прва у низу акција чишћења обале Гружанског језера а порука коју шаљемо је подизање свести шире јавности о важности ове акумулације јер представља стратешко извориште за снабдевање водом наших суграђана и привреде града Крагујевца али и околних општина - рекао је Ивица Момчиловић, заменик градоначелника и додао да је проблем на акумулацији Груже комплексан и озбиљан, али сматрамо да се од нечег мора почети па је данашња акција први корак. 

Говорећи о институцијама, удружењима и волонтерима који су подржали акцију, Зоран Прокић, члан Градског већа за већа за заштиту и унапређење животне средине је подсетио да је акција покренута на иницијативу представника града Крагујевца и општине Кнић на састанку одржаном почетком марта месеца ове године.

Према речима директора ЈКП “Водовод и канализације“, Ненада Јаковљевића, поред отпада који за собом остављају излетници и риболовци, на обалама Груже постоји преко 200 зиданих објеката, тампони и остали објекти који знатно угрожавају здравствену исправност сирове воде. Сав тај отпад на обалама Груже носи латентну опасност за загађење велике количине воде која се мери на 40 до 50 милиона кубних метара у сваком тренутку. Град Крагујевац у оквиру својих надлежности улаже максималне напоре у циљу заштите ове акумулације како би грађанима омогућио дугорочно безбедно снабдевање здравствено исправне пијаће воде, рекао је директор Јаковљевић и истакао да се акумулација Груже налази на територији друге локалне самоуправе, те да Град Крагујевац нема већу надлежност у њеној заштити, али да свакако постоје проблеми у пречишћавању тих вода и обезбеђивању оног квалитета који је у складу са правилником о здравственој исправности воде за пиће.

Циљ акције је подизање свести о проблему који постоји на Гружанском језеру и да је потребно укључивање већег броја актера из јавног и приватног сектора али и самих грађана, јер се са акумулације Гружа водом снабдева преко 200 хиљада становника. Зоран Ђоровић, председник општине Кнић истиче да општина нема никакве ингеренције над језером а да има велику обавезу у очувању и заштити језера. Према његовим речима усвајањем новог Просторног плана подручја посебне намене слива акумулације Гружа којим ће језеро постати ресурс од националног значаја, очекује се неко трајније решење.

 

Претходна страна