Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Анализом квалитета меда и производа од меса обележен Дан потрошача
   

Локална самоуправа и Организација потрошача Крагујевац, обележили су светски дан права потрошача представљањем анализе меда и производа од меда. На скупу уприличеном овим поводом присуствовали су Весна Новаковић, помоћник министра у Министарству трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије, Небојша Здравковић заменик градоначелника Крагујевца, Небојша Лазаревић, директор Центра за европске политике, Мирјана Милосављевић, начелник у Институту за јавно здравље Крагујевац и Зоран Николић, председник Организације потрошача Крагујевац.

Обележавање Дана заштите потрошача је прилика да се скрене пажња поред осталог и на значај начина остваривања права потрошача и зато Министарство овај дан годинама обележава у сарадњи са организацијама као кључним партнерима у спровођењу политике заштите потрошача, навела је Весна Новаковић помоћник министра. Иако се понекад чини да се налазимо на супростављеним странама Весна Новаковић истиче да то није случај и изразила задовољство што је организацију у Крагујевцу препознала своју улогу и што се локална самоуправа у оквиру својих могућности труди да помогне и олакша њихов рад.

Крагујевац је један од првих градова у Србији који је отпочео рад на заштити права потрошача посредством организације која је данас део националне организације потрошача Србије, а локална самоуправа је прошле године подржала и оснивање Саветовалишта за потрошаче.

“Имајући у виду да је Савтовалиште добро радило и имало велики број позитивно решених примедби грађана, ове године очекујемо формирање Центра за заштиту потрошача у чијем раду ће учествовати представници локалне самоуправе, Саветовалишта за потрошаче и експерти из разних области, најавио је проф. др Небојша Здравковић, заменим градоначелника Крагујевца. Њихов циљ ће бити да градјанима омогући још већи вид заштите када купе лошу робу и брзо реше проблем било враћањем робе или на неки други начин у складу са правним оквирима који им то сада омогућавају“, истиче Здравковић.

Подаци изнети на данашњем скупу говоре да развијене земље Европске уније имају сличне проблеме као и Србија, и да се приговори потрошача углавном односе на квалитет обуће, посебно спортске, квалитет мобилних телефона, телекомуникационих услуга и услуга од општег економског интереса.

У намери да провери квалтет прехрамбених производа, односно да ли је декларација у складу са правилницима и да ли она одговара стварном садржају, Организација потрошача Крагујевац је уз подршку министарства и Института за јавно здравље урадила анализу меда и производа од меса. Узорковано је девет производа меда и 22 полутрајна производа од меса из промета у објектима: Рода, Темпо, Макси, Матијевић, Идеа и Дис у Крагујевцу.

“Ми у Србији једемо здравствено безбедну и квалитетну храну. Параметре које смо испитивали у прописаним су нормама и задовољавају и Закон о безбедности хране и друге правилнике“, рекао је представљајући резултате анализе, Зоран Николић, председник Организације потрошача у Крагујевцу.

“Мали недостаци забележени су код испитивања меда, код кога одредјени параметар не ограничава његов кавлитет у великој мери, али показује да хранљивих састојака има мање него у неким другим сличним производима, што смо испитивањем и желели да прикажемо“.

Још једна од примедби је неправилно декларисање производа од меса: паштета, виршли и кобасица у којима је забележено присуство фосфата који нису приказани у декларацији, објаснио је Николић. Организација потрошача Крагујевац упутила је примедбе и према речима Зорана Николића, очекује се да ће надлежне службе Министарства пољопривреде повући одредјене производе са тржишта и наложити правилно декларисање.

Претходна страна