Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Бесплатни превентивни прегледи у Заводу за здравствену заштиту радника “Застава“
   

У циљу подизања свести јавности о потреби унапређења и очувања здравља, акцији бесплатних превентивних прегледа Министарства здравља РС прикључио се и Завод за здравствену заштиту радника “Застава“, а коју је подржао и град Крагујевац. Грађани који због пословних обавеза нису у могућности да обаве основне здравствене претраге током радне недеље, као и они који немају здравствено осигурање у суботу 15. септембра у времену од 09.00 до 17.00 сати, у овој крагујевачкој здравственој установи моћи ће да обаве интернистичке, дерматолошке, офтамолошке, уролошке и гинеколошке прегледе, најављено је на конференцији за новинаре у згради Градске управе.

Придруживши се активностима Министарства здравља и читаве здравствене јавности Републике Србије, нови менаџмент и руководство Завода за здравствену заштиту радника “Застава“ који од ове године функционише под окриљем града Крагујевца препознали су да је основа и приоритет сваког града и здраве заједнице, очување и унапређење здравља својих суграђана, рекла је Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту. На овај начин, поред подизања свести о очувању здравља наших суграђана, Завод се уклапа и у стратешке здравствене циљеве на националном и локалном нивоу, а то се види из достављених планова и програма у наредном периоду, а посебно кроз намеру оснивања Саветовалишта за психо-социјалну подршку лицима у процесу вантелесне оплодње, казала је др Дамњановић.  

Сада када имамо озбиљног оснивача, установа улази у финансијску консолидацију и добија финансијску стабилност, рекао је на конференцији за новинаре в.д. директора Завода за здравствену заштиту радника примаријус др Антонио Димитровски. Ово је једна респектабилна установа која своју делатност у здравственој заштити обавља на преко 6000 квадратних метара где раде изузетно стручни и еминентни лекари са највишим научним и стручним звањима, и који су такође укључени у програм бесплатних превентивних прегледа, навео је примаријус др Димитровски.

Превентивни прегледи намењени су пре свега оним људима који током радне недеље због пословних обавеза немају времена да посете свог изабраног лекара и да према калнедару Министарства здравља превентивне прегледе обаве радним данима, тако да је субота идеална прилика да то учине, као и суграђанима који из било ког разлога немају здравствено осигурање, појаснила је др Биљана Вељковић, ПР Завода за здравствену заштиту радника “Застава“. У суботу 15. септембра планирано је да се обави 70 ултразвучних прегледа уротракта, 40 дермоскопија, 30 офтамолошких прегледа, 20 интернистичких, 20 алерголошких прегледа са свим пратећим тестовима и 16 комплетних гинеколошких уз преглед дојке, прецизирала је др Вељковић. Спречавање појаве болести и откривање болести у најранијој фази када симптома нема и када су шансе за излечење болести највеће, циљеви су превентивних прегледа. Превенција и рана дијагностика најбољи су начини чувања здравља, истакла је др Вељковић и навела податак да је у оквиру акције бесплатних превентивних прегледа од почетка године до сада у преко 100 здравствених установа прегледано око 200 000 грађана, а неколико хиљада њих је упућено на даљу дијагностику. 

Имајући у виду да је реч о прегледима који, да би се стручно и квалитетно обавили, захтевају време а како би се избегле гужве и непотребна чекања, Завод за здравствену заштиту радника “Застава“ позива све заинтересоване грађане да свој преглед закажу на телефон 064/86-26-806 , радним данима од 08.00 до 15.00 сати

 

Претходна страна