Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Биографије оснивача Црвеног крста и на српском језику
   

У организацији Градске организације Црвеног крста и под покровитељством града Крагујевца одржана је промоција биографије оснивача Црвеног крста, Анри Динана и Густава Мојниеа. Црвени крст Крагујевац у сарадњи са Црвеним крстом Охрид припремили су превод са енглеског и француског на српски језик.

На промоцији, о животу и раду двојице великана, њиховим делима и значају за човечанство, говорили су аутори биографија Роже Диран и Франсоа Буњон. На промоцији је говорила Невенка Богдановић, секретар Црвеног крста Крагујевац, на чију је иницијативу и уз организацију приређено издање на српском језику. У име града волонтере и представнике Црвеног крста Македоније, Црне Горе, Републике Српске, Међународног комитета Црвеног крста и Црвеног крста Србије, поздравила је Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту. 

Као рођена Крагујевчанка, као лекар, као волонтер Црвеног крста, поносна сам што је баш у години јубилеја, када Крагујевац обележава два века од проглашења прве престонице модерне српске државе, Црвени крст Крагујевца припремио и одштампао превод ових биографија које остављању неизбрисив траг о великанима прошлости, као што су то били Анри Динан и Густав Мојние, а у свима нама буде оно исконско, племенито, хумано - рекла је Гордана Дамњановић, члан Градског већа.

Нобеловац Анре Динан имао је идеју а Густав Мојние, његов пријатељ и сарадник је ту идеју спровео у дело. Захваљујући њима данас постоје институције као што су Црвени крст и Међународни комитет Црвеног крста. Анре Динан, филантроп, ентузијаста и визионар, а Густав Мојние студиозан, веома предан председник Међународног комитета од 1864. до 1910. године и један од оснивача Института за међународно право. Имали су једну заједничку визију и заједничку црту у својим биографијама а то је да их је обојицу наџивео Црвени крст и Женевска конвенција, кажу о својим делима аутори Диран и Буњон.

Биографије су кратке и на веома директан начин представљују најважније карактеристике и фазе у животу и раду двојице великана. Када прочитате ове две биографије препознаћете да у свакоме од нас за тренутак постоји понекад Динан а понекад Мојние, каже Невенка Богдановић, секретар Градске организације Црвеног крста.   

Иначе, госте Црвеног крста, ауторе данас представљених биографија, Рожеа Дирана и Франсоа Буњона, примио је градоначелник Крагујевца Радомир Николић.

 

Претходна страна