Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Биографије оснивача Црвеног крста и на српском језику
   

У организацији Градске организације Црвеног крста и под покровитељством града Крагујевца одржана је промоција биографије оснивача Црвеног крста, Анри Динана и Густава Мојниеа. Црвени крст Крагујевац у сарадњи са Црвеним крстом Охрид припремили су превод са енглеског и француског на српски језик.

На промоцији, о животу и раду двојице великана, њиховим делима и значају за човечанство, говорили су аутори биографија Роже Диран и Франсоа Буњон. На промоцији је говорила Невенка Богдановић, секретар Црвеног крста Крагујевац, на чију је иницијативу и уз организацију приређено издање на српском језику. У име града волонтере и представнике Црвеног крста Македоније, Црне Горе, Републике Српске, Међународног комитета Црвеног крста и Црвеног крста Србије, поздравила је Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту. 

Као рођена Крагујевчанка, као лекар, као волонтер Црвеног крста, поносна сам што је баш у години јубилеја, када Крагујевац обележава два века од проглашења прве престонице модерне српске државе, Црвени крст Крагујевца припремио и одштампао превод ових биографија које остављању неизбрисив траг о великанима прошлости, као што су то били Анри Динан и Густав Мојние, а у свима нама буде оно исконско, племенито, хумано - рекла је Гордана Дамњановић, члан Градског већа.

Нобеловац Анре Динан имао је идеју а Густав Мојние, његов пријатељ и сарадник је ту идеју спровео у дело. Захваљујући њима данас постоје институције као што су Црвени крст и Међународни комитет Црвеног крста. Анре Динан, филантроп, ентузијаста и визионар, а Густав Мојние студиозан, веома предан председник Међународног комитета од 1864. до 1910. године и један од оснивача Института за међународно право. Имали су једну заједничку визију и заједничку црту у својим биографијама а то је да их је обојицу наџивео Црвени крст и Женевска конвенција, кажу о својим делима аутори Диран и Буњон.

Биографије су кратке и на веома директан начин представљују најважније карактеристике и фазе у животу и раду двојице великана. Када прочитате ове две биографије препознаћете да у свакоме од нас за тренутак постоји понекад Динан а понекад Мојние, каже Невенка Богдановић, секретар Градске организације Црвеног крста.   

Иначе, госте Црвеног крста, ауторе данас представљених биографија, Рожеа Дирана и Франсоа Буњона, примио је градоначелник Крагујевца Радомир Николић.

 

Претходна страна