Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Богат програм за Ноћ музеја
   

У Ноћи музеја која ће се одржати у суботу, 20. маја у 44 града и места у Србији, и крагујевачки музеји, галерије и установе културе отвориће своја врата за посетиоце и понудити богате и разноврсне програме. Најпосећенија манифестација у области културе која се одржава под слоганом “Отвори очи у ноћи“, ове године се одржава четрнаести пут.

У Музеју “21. октобар“, у 19 часова, биће отворена изложба “Надежда и савременици“ из збирке Уметничке галерије “Надежда Петровић“ из Чачка. Посетиоцима ће бити доступна и стална, мултимедијална поставка о Октобарској трагедији, а у оквиру ње и циклус слика “Крагујевац 1941“ Петра Лубарде, уметников легат Спомен - парку.

За посетиоце ће бити организован вечерњи обилазак Меморијалног парка под називом “Сећајте се мене моји“, аутобусом, уз стручно вођење кустоса од 18 до 20.30 часова. На Медицинском факултету, биће отворена изложба слика Драгана Барлова под називом “Револуција и апатија“. Природно математички факултет, за Ноћ музеја, припрема богат програм. Ова високошколска установа користиће све своје ресурсе како би посетиоцима приказала своје потенцијале. “Путујући кроз време“ ПМФ ће приказати најзначајнија научна постигнућа из природних наука, експонате највећих научника (Теслин трансформатор, Фукоово клатно) и њихов животопис кроз паное и фотографије (Милутин Миланковић) уз разноврсне збирке које факултет поседује, и сама зграда ПМФ-а је као споменик културе, на неки начин експонат. Галерија Арт представиће радове српских и црногорских уметника који су настали на XVII – XVIII ликовној колонији Буљарица. У Културном центру УММУС, у 18 часова, биће отворена изложбе “Црни конац“ и “Слобода и бекство“ Сање Солунац. “Изложба неподобних медија Крагујевца“ биће отворена у Галерији Дома омладине у 19 часова. Изложба ће представити преглед принтова штампаних медија Крагујевца, који су у новије време изазвали реакције актуелне политике (забрањени студентски стрип, књига новинских текстова коју нико није смео да штампа, први југословенски фанзин који је представљао “изврнуту слику“ - претеча “Њузнета“ итд. Након отварања изложбе биће представљен пројекат “Жива библиотека људских права“ који заједнички реализују НВО “МилленниуМ“ и Дом омладине. “Људи- књиге“ усмено ће приповедати своје приче и судбине на тему слобода изражавања и мишљења. “Живе књиге“ које ће причати своје приче грађанима биће: Мирослав Милетић (“Смрклост“), Гордана Јоцић ( ex - “Независна Светлост“), Марија Обреновић (“Локалпресс“) и Владимир Бурковић - Фризби (уредник забрањеног студентског часописа Крагујевачког универзитета).

Изложба “Друга најважнија ствар“ аутора Миће Стајчића биће отворена у Контакт Галерији СКЦ у оквиру крагујевачке Ноћи музеја, у 20 часова.Изложбу ће отворити Ксенија Маринковић, историчарка уметности. Изложба ће бити отворена до 5. јуна.

На Ђачком тргу, испред Прве крагујевачке гимназије, Крагујевчани ће имати прилику да погледају стилизоване графите. У оквиру програма под називом (Р)еволуција, ученици Прве крагујевачке гимназије осмислили су једно симболично путовање кроз време у оквиру кога ће бити споменути они који су имали част да међу првима закораче ходницима ове школе. Учионице ове школе биће прилагођене различитим период у историји човечанства у којима ће се наћи прикази из сваког периода, у виду еволуције музике, моде, филма, књижевности, ликовне уметности итд. У једној од учионица биће приказана највећа открића која су допринела развитку данашњице.

Претходна страна