Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Дани Израела у Крагујевцу
   

Отварањем изложбе “Писма Хилде Дајч“ у Музеју “21. октобар“ почела је манифестација Дани Израела у Крагујевцу. Изложбу је у присуству градоначелника Крагујевца Радомира Николића, његових сарадника и великог броја гостију отворила амбасадорка Израела у Србији Алона Фишер Кам. Изложба је настала у сарадњи Министарства просвете и амбасаде Израела.

Моменат у којем је изложба настала важан је за обе државе. За Србију је то обележавање два века прве престонице модерне државе а за Израел седамдесет година од успостављања израелске државе. Почетак обележавања тог јубилеја почиње управо отварањем изложбе у Крагујевцу, а то је гест којим указујемо колико нам је важна сарадња са вама, рекла је амбасадорка Алона Фишер Кам. 

Изложба је посвећена девојци јеврејској порекла Хилди Дајч која је последње дане живота провела у логору Старо Сајмиште а њена судбина говори о судбини шест милиона Јевреја, међу којима и милион и по деце који су страдали широм окупиране Европе. Израел сутра, 12. априла обележава Дан Холокауста који представља и дан хероизма, пружања отпора и борбе против страдања.

Отварање Дана Израела у Крагујевцу започиње сећањем на Холокауст и то је веома  важно јер на тај начин обележавамо не само страдање већ и хероизам наша два народа, рекла је амбасадорка Алона Фишер Кам и истакла да је тај део историје важан да се приближи младим генерацијама и покаже због чега су такве ствари недопустиве. Сећањем на Холокауст младима усађујемо идеју борбе против фашизма и учимо их да ниједна жртва не сме бити заборављена. Наше је право да што више гласова подигнемо у борби против таквог страдања, а писма Хилде Дајч чувамо као опомену за будућност - каже амбасадорка Фишер Кам. 

У оквиру програма којим се обележавају Дани Израела у Крагујевцу одржаће се низ активности замишљених тако да се грађанима Крагујевца приближи свакодневни живот људи у Израелу. На тај начин желимо да приближимо наша два народа и остваримо заједничку визију и то не само културним садржајима већ и представљањем привреде наше државе што ће бити круна будуће сарадње, каже амбасадорка Израела.   

Град Крагујевац интензивно остварује дипломатску конекцију и обнавља стара пријатељства са градовима побратимима широм света. Са Амбасадом Израела смо договорили да поново покренемо оне односе које смо направили још 1992. године и да зановимо то наше пријатељство. Поред тога, нашој деци желимо да покажемо да су равноправни са својим вршњацима широм света и да имају једнаке могућности да се развијају а да само од њих зависи где су им границе. Дани Израела у Крагујевцу је тродневна манифестација током које ће, поред историје и културе бити представљена израелска привреда а желимо да представимо свакодневни живот људи у Израелу и Србији, рекао је градоначелник Крагујевца Радомир Николић. 

Изложбу “Писма Хилде Дајч“ аутора Александра Зографа чине илустрације из стрипа о деветнаестогодишњој Београђанки јеврејског порекла направљене на основу неколико сачуваних писама која је девојчица писала својим пријатељицама.

 

Претходна страна