Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Дани Израела у Крагујевцу
   

Отварањем изложбе “Писма Хилде Дајч“ у Музеју “21. октобар“ почела је манифестација Дани Израела у Крагујевцу. Изложбу је у присуству градоначелника Крагујевца Радомира Николића, његових сарадника и великог броја гостију отворила амбасадорка Израела у Србији Алона Фишер Кам. Изложба је настала у сарадњи Министарства просвете и амбасаде Израела.

Моменат у којем је изложба настала важан је за обе државе. За Србију је то обележавање два века прве престонице модерне државе а за Израел седамдесет година од успостављања израелске државе. Почетак обележавања тог јубилеја почиње управо отварањем изложбе у Крагујевцу, а то је гест којим указујемо колико нам је важна сарадња са вама, рекла је амбасадорка Алона Фишер Кам. 

Изложба је посвећена девојци јеврејској порекла Хилди Дајч која је последње дане живота провела у логору Старо Сајмиште а њена судбина говори о судбини шест милиона Јевреја, међу којима и милион и по деце који су страдали широм окупиране Европе. Израел сутра, 12. априла обележава Дан Холокауста који представља и дан хероизма, пружања отпора и борбе против страдања.

Отварање Дана Израела у Крагујевцу започиње сећањем на Холокауст и то је веома  важно јер на тај начин обележавамо не само страдање већ и хероизам наша два народа, рекла је амбасадорка Алона Фишер Кам и истакла да је тај део историје важан да се приближи младим генерацијама и покаже због чега су такве ствари недопустиве. Сећањем на Холокауст младима усађујемо идеју борбе против фашизма и учимо их да ниједна жртва не сме бити заборављена. Наше је право да што више гласова подигнемо у борби против таквог страдања, а писма Хилде Дајч чувамо као опомену за будућност - каже амбасадорка Фишер Кам. 

У оквиру програма којим се обележавају Дани Израела у Крагујевцу одржаће се низ активности замишљених тако да се грађанима Крагујевца приближи свакодневни живот људи у Израелу. На тај начин желимо да приближимо наша два народа и остваримо заједничку визију и то не само културним садржајима већ и представљањем привреде наше државе што ће бити круна будуће сарадње, каже амбасадорка Израела.   

Град Крагујевац интензивно остварује дипломатску конекцију и обнавља стара пријатељства са градовима побратимима широм света. Са Амбасадом Израела смо договорили да поново покренемо оне односе које смо направили још 1992. године и да зановимо то наше пријатељство. Поред тога, нашој деци желимо да покажемо да су равноправни са својим вршњацима широм света и да имају једнаке могућности да се развијају а да само од њих зависи где су им границе. Дани Израела у Крагујевцу је тродневна манифестација током које ће, поред историје и културе бити представљена израелска привреда а желимо да представимо свакодневни живот људи у Израелу и Србији, рекао је градоначелник Крагујевца Радомир Николић. 

Изложбу “Писма Хилде Дајч“ аутора Александра Зографа чине илустрације из стрипа о деветнаестогодишњој Београђанки јеврејског порекла направљене на основу неколико сачуваних писама која је девојчица писала својим пријатељицама.

 

Претходна страна