Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Дата центар у Крагујевцу – шанса за равој ИТ сектора
   

У циљу боље припреме за изградњу секундарног Државног дата центра у Крагујевцу, члан Градског већа за ИКТ, електронску управу и “Паметан град“ Данило Савић и директор Владине Канцеларије за информационе технологије и е-управу Михаило Јовановић, боравили су у Луксембургу. Након састанка са директором ИТ центра Владе Луксембурга, Жил Фејтом и представницима Министарства спољњих и европских послова Луксембурга, закључено је да су идеје у вези за секундарним центром у Крагујевцу, веома добре.

Како је истакао Данило Савић, ресорни члан Градског већа, изградња секундарног Дата центра отвара велике могућности за развој индустрије информационих технологија. Очекујемо да ће Крагујевац постати значајан ИТ центар у Србији а можда и шире, каже Савић.

Предвиђено је да изградња секундарног Државног дата центра у Крагујевцу почне у априлу наредне године, како би био у пуном капацитету већ почетком 2020. године. У току је избор консултанта за изградњу, а тендер за избор пројектанта биће завршен до краја овог месеца.

Влада Србије у потпуности ће финасирати овај пројекат. Процена је да ће за изградњу Дата центра у Крагујевцу и његово комплетно опремање, бити издвојено око 40 милиона евра, рекао је члан Градског већа за ИКТ, електронску управу и “Паметан град“, Данило Савић. 

Секундарни Државни дата центар у Крагујевцу, биће пет пута већи од постојећег у Београду, и проглашен је стратешким пројектом Владе Србије. У секундарном Државном дата центру, за који је град Крагујевац наменио парцелу у Радној зони Феникс површине четири хектара, биће смештене копије података државне управе и локалне самоуправе. У складу са светским стандардима, држава је захтевала локацију која испуњава строге безбедносне и техничке стандарде.

Претходна страна