Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Додељене награде за најлепша дворишта
   

У Свечаном салону зграде Града додељена су признања и награде домаћинима који су најлепше уредили дворишта у селима на подручју Крагујевца. Награде су додељене у четири категорије, за најлепше двориште, најлепше парк двориште, најлепше етно двориште и најлепши детаљ. Вредне награде и признања најбољима су уручили Снежана Милисављевић, директорка Градске туристичке организације “Крагујевац“ и Љиљана Тирнанић, директорка ЈКП “Зеленило“.

Победник овогодишње манифестације “Дани отворених дворишта“ на подручју Крагујевца, у категорији “Најлепше двориште“ је Радмила Перовић из Петровца, другу награду је освојила Миља Петровић из Грошнице, док је треће место припало Нади Гајић из Влакче.

За “Најлепше парк двориште“ проглашена су дворишта Миланчета Обрадовића из Лужница, Марије Јевтић из Кормана и Мирјане Јовановић из Церовца.

Титулу “Најлепше етно двориште“, понело је двориште Драгице Гајић из Дулена, Слађане Јешић из Влакче и Миломира Цицића из Страгара.

Награду за “Најлепши детаљ“ добили су Владан Батавељић из Доњих Грбица, Зорица Стаменковић из Поскурица и Јелена Лазаревић из Чумића. Додељене су и специјалне награде.

- Дворишта су нам сваке године све лепша и уређенија, а интерес Градске туристичке организације управо јесте био да се подигне квалитета живљења на селима, да се очисте сеоске депоније, да се уреде дворишта, без обзира да ли су у питању дворишта која су уређена аутохтоним биљкама, предметима који су се некада користили у домаћинствима а сада су постали изванредна подлога за цвеће, или да се ради о модерним вртовима или парковима. Све то има туристички значај за нас, улепшава нам Шумадију и даје веће потенцијале за развој сеоског туризма - рекла је Снежана Милисављевић.

Победници су, захваљујући спонзорима, пријатељима Туристичке организације Крагујевца, награђени краћим путовањима, ваучерима које могу да искористе за куповину садница, породичним ручковима у крагујевачким ресторанима. Ове године на манифестацији “Дани отворених дворишта“ учествовало је 70 домаћинстава из 18 села.

Манифестација “Дани отворених дворишта“ организована је први пут у селу Влакча надомак Крагујевца 2007. године и тада је било око десетак учесника. Данас ова манифестација има регионални карактер па су се за награде у четири категорије, ове године, надметали и власници дворишта из Аранђеловца, Кнића, Раче, Баточине, Лапова, Деспотовца, Рековца и Тополе. Влакча и данас важи за село са најлепшим двориштима о чему говори и број награда које њихови домаћини освајају сваке године на овом такмичењу. То је уједно и мотивација за мештане осталих шумадијских села да од својих дворишта направе мале зелене оазе.

 

Претходна страна