Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Докторка Елизабет Рос – икона хуманости
   

Полагањем венаца крај споменика докторке Елизабет Рос и чланица британске санитетске мисије Мејбл Дирмер и Лорне Ферис и служењем помена Његовог преосвештенства епископа шумадијског господина Јована уз саслужење свештенства шумадијске епархије, на Варошком гробљу обележена је 103. годишњица смрти храбрих жена из Велике Британије које су бринуле о рањеним српским војницима у Другом светском рату. Крај споменика венце су положили амбасадор Велике Британије Денис Киф, представници амбасада Канаде и Аустралије, Министарства за рад, запошљавање, борачка и и социјална питања, Војске Србије, Црвеног крста Србије, Градске организације Црвеног крста, Клиничког центра Крагујевац, Дома здравља, Српског лекарског друштва, Универзитета, Теренске јединице ''Др Елизабет Рос'', Средње медицинске школе.

У име града Крагујевца венац је крај споменика британских хероина положила Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту.  
 
Крагујевац и данас на овом месту окупља хуманисте, поштоваоце храбрости, доброте, ванвременског и надљудског хероизма како би отргао од заборава остављене завете исписане животом хероина 20. века. Помен који град Крагујевац и Градска организација Црвеног крста негују више од тридесет година, окупља нас и уједињује у племенитој мисији - да отргнемо од заборава њихова херојска дела и да следимо пут људскости, доброте, доброчинства који су оне зацртале. Докторка Елизабет Рос и њене сараднице Мејбл Дирмер и Лорну Ферис своје животе положиле су овде лечећи и негујући намучен и исцрпљен српски народ, радећи то бескрајно предано, далеко изнад својих завета и могућности. Умрле су и сахрањене далеко од своје домовине, у земљи чијем је народу даривале срце и наш је дуг да остану упамћене за сва времена. Град Крагујевац сећање на њих чува као један од најсветлијих примера човекољубља, јунаштва, храбрости, шаљући поруку да њихова дела нису заборављена и да њихова мисија у Србији и даље траје. Ово је истовремено и порука будућим генерацијама да квалитетне, вредне и чојствене подвиге као народ морамо сачувати, а да се пре свега морамо посветити мисији и очувању мира јер је највреднији, рекла је у свом говору докторка Дамњановић.

Захваљујући се граду Крагујевцу, Крагујевачанима, Црвеном крсту и свим људима који негују сећање на ове храбре жене, амбасадор Велике Британије у Србији, Денис Киф је истакао да је ово година важних јубилеја.

Налазимо се у периоду важних јубилеја, ове године обележавамо крај првог светског рата. Протекле смо обележили 180. годишњицу дипломатских односа Велике Британије и Србије. Али поред свих важних датума, за мене је овај нарочито посебан не само зато што одајемо почаст хероинама већ и због тога што су оне сјајан пример заједничких вредности које смо делили током рата а и сада у миру, рекао је амбасадор Киф.

У име Српског лекарског друштва на комеморацији је говорио Ранко Голијанин, председник Подружнице Крагујевац.  

У мисијама помоћи српском народу током Првог светског рата учествовао је велики број појединаца и свако од њих својом пожртвованошћу постао је икона хуманости.

 

Претходна страна