Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Докторка Елизабет Рос – икона хуманости
   

Полагањем венаца крај споменика докторке Елизабет Рос и чланица британске санитетске мисије Мејбл Дирмер и Лорне Ферис и служењем помена Његовог преосвештенства епископа шумадијског господина Јована уз саслужење свештенства шумадијске епархије, на Варошком гробљу обележена је 103. годишњица смрти храбрих жена из Велике Британије које су бринуле о рањеним српским војницима у Другом светском рату. Крај споменика венце су положили амбасадор Велике Британије Денис Киф, представници амбасада Канаде и Аустралије, Министарства за рад, запошљавање, борачка и и социјална питања, Војске Србије, Црвеног крста Србије, Градске организације Црвеног крста, Клиничког центра Крагујевац, Дома здравља, Српског лекарског друштва, Универзитета, Теренске јединице ''Др Елизабет Рос'', Средње медицинске школе.

У име града Крагујевца венац је крај споменика британских хероина положила Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту.  
 
Крагујевац и данас на овом месту окупља хуманисте, поштоваоце храбрости, доброте, ванвременског и надљудског хероизма како би отргао од заборава остављене завете исписане животом хероина 20. века. Помен који град Крагујевац и Градска организација Црвеног крста негују више од тридесет година, окупља нас и уједињује у племенитој мисији - да отргнемо од заборава њихова херојска дела и да следимо пут људскости, доброте, доброчинства који су оне зацртале. Докторка Елизабет Рос и њене сараднице Мејбл Дирмер и Лорну Ферис своје животе положиле су овде лечећи и негујући намучен и исцрпљен српски народ, радећи то бескрајно предано, далеко изнад својих завета и могућности. Умрле су и сахрањене далеко од своје домовине, у земљи чијем је народу даривале срце и наш је дуг да остану упамћене за сва времена. Град Крагујевац сећање на њих чува као један од најсветлијих примера човекољубља, јунаштва, храбрости, шаљући поруку да њихова дела нису заборављена и да њихова мисија у Србији и даље траје. Ово је истовремено и порука будућим генерацијама да квалитетне, вредне и чојствене подвиге као народ морамо сачувати, а да се пре свега морамо посветити мисији и очувању мира јер је највреднији, рекла је у свом говору докторка Дамњановић.

Захваљујући се граду Крагујевцу, Крагујевачанима, Црвеном крсту и свим људима који негују сећање на ове храбре жене, амбасадор Велике Британије у Србији, Денис Киф је истакао да је ово година важних јубилеја.

Налазимо се у периоду важних јубилеја, ове године обележавамо крај првог светског рата. Протекле смо обележили 180. годишњицу дипломатских односа Велике Британије и Србије. Али поред свих важних датума, за мене је овај нарочито посебан не само зато што одајемо почаст хероинама већ и због тога што су оне сјајан пример заједничких вредности које смо делили током рата а и сада у миру, рекао је амбасадор Киф.

У име Српског лекарског друштва на комеморацији је говорио Ранко Голијанин, председник Подружнице Крагујевац.  

У мисијама помоћи српском народу током Првог светског рата учествовао је велики број појединаца и свако од њих својом пожртвованошћу постао је икона хуманости.

 

Претходна страна