Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Енергетска ефикасност за најмлађе
   

Одељење за енергетску ефикасност, Градске управе за управљање пројектима, одрживи и равномерни развој данас је ученицима четвртог разреда Основне школе “Трећи крагујевачки батаљон“ одржало радионицу на тему енергетске ефикасности.

Ово је још једна у низу активности које локална самоуправа града Крагујевца чини како би промовисала значај енергетске ефикасности. Када је реч о ђачким радионицама данашња радионица је последња, а било их је 30 у којима је кроз интерактивни приступ учествовало више од 2000 ђака у 22 основне школе.
 
Ове године циљну групу чине и ученици четвртог разреда основних школа, који у оквиру предмета Природа и друштво, у лекцији “Извори енергије“, уче о фосилним горивима и њиховим ограниченим количинама, као и обновљивим изворима енергије.

На радионицама, ученици се ближе упознају са овим појмовима и добијају више информација него што то пружа школски програм и стичу знање о могућностима за коришћење обновљивих извора енергије у нашој земљи. На свакој радионици ученици добијају блок на чијој су последњој страни одштампани савети за уштеду енергије и веће коришћење обновљивих извора енергије.

“Одлучили смо да и ове године радимо на едукацији наших најмлађих суграђана, јер смо закључили да је подизање свести од најмлађих дана веома значајно и да даје дугорочне резултате“, каже Ана Радојевић, енергетски менаџер Града Крагујевца и додаје: “Други јако значајан разлог је тај да ми из градског буџета плаћамо енергију коју деца потроше у вртићима и школама, па разговором са децом о значају енергије могу да се направе велике уштеде, а они да се науче да размишљају и постану одговорни грађани овог друштва“.

Први кораци о едукацији најмлађих о енергетској ефикасности направљени су прошле године, а сада циљну групу чине предшколци установа за децу “Нада Наумовић“ и “Ђурђевдан“, као и они који при школама похађају припремни разред за основну школу. Предшколци су на радионицама могли да виде које су могућности за уштеду енергије у домаћинствима и том приликом добили бојанке, прилагођене њиховом узрасту, у којима је кроз илустрације приказано како може да се уштеди енергија, а публикација садржи и песмицу посвећену штедњи енергије. У плану је да се одржи 20 радионица за око 1.800 деце предшколског узраста.

Поред наведених, још је пуно разлога да се и ове године настави одржавање радионица са циљем подизања свести наших најмлађих суграђана. Један од њих је једноставан рачун који подразумева да у сваком домаћинству деце која су била део радионица, само по једна сијалица од 75W буде искључена по пар сати дневно у просторијама у којима се не борави, или уколико би одређени проценат родитеља заменио класичне сијалице ЛЕД сијалицама, или ако се прозори не би отварали када је укључен клима уређај или грејање, оствариле би се уштеде које се мере милионима kWh првенствено електричне енергије. На тај начин били би смањени рачуни које домаћинства плаћају, али би била смањена и загађеност, јер електрична енергија коју трошимо производи се од угља у термо-електранама.

Све ове мере, као и још пуно тога, приказане су у презентацијама које деца гледају на радионицама, као и у пропагандном материјалу који деца добијају да понесу кућама (едукативне бојанке, блокчићи са саветима за уштеду енергије, биоразградиве хемијске оловке од рециклираног папира).

Подизање свести о значају штедње енергије, као нискобуџетна мера енергетске ефикасности, уз добру примену Закона о енергетици и Закона о ефикасном коришћењу енергије, довешће до значајних уштеда у буџету Града.

 

Претходна страна