Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Есперанто - културни мост између Крагујевца и света
   

У организацији Удружења есперантиста Крагујевца “Есперо“, глумца Књажевско -српског театра Саше Пилиповића и Радојице Петровића, председника Светске организације наставника есперанта, под покровитељством града Крагујевца у периоду од 05. до 08. августа одржава се 91. Светски конгрес есперантиста. Више од сто есперантиста из читавог света и Европе, организаторе и председавајуће, у име града поздравио је председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић. 

Говорећи о Крагујевцу, граду богате индустријске, историјске и културне традиције, председник Скупштине, Мирослав Петрашиновић изразио је задовољство што је Град у години јубилеја када се обележава два века од проглашења прве престонице модерне српске државе, домаћин 91. Конгреса есперантиста. Ово је скроман допринос града Крагујевца у пружању подршке и културног простора есперанто језику. Овакви и слични догађаји истичу Крагујевац на културној мапи Европе и света. Оно што повезује есперантисте и Крагујевац је први часопис и уџбеник есперанта на Балкану, штампан у Крагујевцу 1908. године, рекао је председник Петрашиновић.  

Званичном отварању 91. Светског конгреса есперантиста присуствовала је Вера Остојић, представница Министарства спољних послова која је поздрављајући учеснике, истакла да овакви и слични сусрети, у ери дигиталне технологије и неограниченим могућностима савремених комуникација, представљају својеврстан подстицај за промоцију есперанта, језика који повезује припаднике различитих етничких заједница.

На почетку званичног отварања, учесници конгреса, минутом ћутања одали су почаст Терези Каписти, есперантисти која је пронела славу есперантског покрета Србије целим светом, одржавајући курсеве и семинаре за есперантисте, а посебну улогу имала је у оснивању удружења и иницирању организовања конгреса есперантиста у Крагујевцу.         

Назив 91. Светског конгреса есперантиста је “Есперанто - културни мост између Крагујевца и света“ и ове године под мотом “Откријмо Србију“, каже Саша Пилиповић, члан Књажевско- српског театра, један од организатора Конгреса. Пилиповић је на светском конгресу који је прошле године одржан у Сеулу представљао не само град Крагујевац већ и Србију, а на његов позив Светска организација есперантиста је одлучила да се 91. конгрес одржи у Крагујевцу.    

Крагујевац је раднички град а есператно има радничку традицију дугу више од 120 година. Велика је част и одговорност бити организатор догађаја који окупља есперантисте из читавог света, који ће сазнати више о култури, традицији и историји Крагујевца и овог дела Србије. 

Радни део Конгреса ће се одвијати на међународном језику есперанту, а учесницима скупа и крагујевачкој публици позоришним и музичким програмом представиће се и уметници из Француске, Пољске, Аустралије, Литваније и Србије. “Центар за неговање традиционалне културе Абрашевић“ ће представити странцима наш национални програм, а “Туристичка организација Крагујевца“ показати лепоте Крагујевца и Шумадије, најавио је Пилиповић. 

У борби за културни простор, есперанто није престао да постоји као средство комуникације. Данас у свету има око 1, 5 милиона есперантиста, а први уџбеник за овај језик  који се појавио на Балкану написао је 1908. године, Крагујевчанин Јован П. Јовановић.

 

Претходна страна