Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Годину дана успешног рада Саветовалишта за потрошаче
   

Крагујевац је међу првим градовима у Србији који је отпочео да се бави правима потрошача, пре нешто више од 10 година посредством организације која данас део националне организације потрошача Србије. Прошле године град Крагујевац је, увидевши значај постојања овакве организације на локалном нивоу, подржао оснивање Саветовалишта за потрошаче. Саветовалиште, са седиштем у Тржном центру Простор, успешно послује већ годину дана а данас су, на коференцији за новинаре, представљени резултати.

Доказ о успешности рада Саветовалишта за потрошаче јесте и обележавање Светског дана потрошача која ће за читаву Србију бити уприличено у нашем граду. Заиста је задовољство говорити о успешности рада саветовалишта а истовремено и правдање уложених средстава издвојених из градског буџета. За Саветовалиште у прошлој години издвојено је 2,5 милиона динара колико је планирано и ове, подсетио је Далибор Јекић, члан Градског већа за привреду. У наредном периоду биће основан Савез за заштиту потрошача на територији града Крагујевца који ће чинити представници локалне самоуправе, Саветовалишта и стручњака из ове области - најавио је Јекић.

Званичан почетак рада Саветовалишта је 25. фебруар 2014. године уз финансијску подршку града. Неколико месеци касније, 18. јуна, у сарадњи са Министарством трговине туризма и телекомуникација, Саветовалиште добија регионални карактер за Шумадију и Западну Србију.

Ако говоримо у бројевима, Саветовалиште је за годину дана примило преко 2,5 хиљаде приговора, од чека је око хиљаду са територије града Крагујевца. Успешност решених приговора у корист потрошача је виша од 85 одсто. Најбројнији приговори су по врсти робе, а пред судом је тренутно шест случајева и углавном се тичу обуће и туристичких услуга - истакао је Зоран Николић, менаџер Саветовалишта.

У оквиру рада Саветовалишта организована је анализа квалитета на узорцима 30 месних и 10 врста меда који су доступни потрошачима у свим већим маркетима на територији Србије. Резултати испитивања биће саопштени 16. марта када ће се у Крагујевцу обележити Светски дан потрошача - најавио је Николић.

Претходна страна