Контактирајте нас за више информација
X

Zgrada_suda_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага
Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Усвојен Локални акциони план за унапређење положаја миграната у Крагујевцу
   

Градско веће на седници одржаној 29. децембра донело је одлуку о усвајању Локалног акционог плана за унапређење положаја миграната на територији града Крагујевца за период 2018 - 2022. године.

Општи циљ  ЛАП - а је проналажење решења на нивоу града како би на ефикасан и одржив начин одговорио на потребе избеглих, интерно расељених лица, повратника по основу споразума о реадмисији, тражилаца азила и миграната у потреби без утврђеног статуса.

Један од циљева је да се у периоду од 2018. до краја 2022. године трајно реши стамбено питање за најмање 30 породица избеглица, интерно расељених лица и повратника по основу споразума о реадмисији,  кроз доделу пакета грађевинског материјала за адаптацију или завршетак изградње стамбеног објекта. Кроз откуп сеоских домаћинстава, откупом одговарајућих домаћинстава са окућницом, стамбени проблем биће решен за најмање 15 породица, док ће економски бити оснажено најмање десет породица кроз програме доховодних активности у сарадњи са Националном службом за запошљавање.
Један од специфичних циљева је економски осамосталити најмање 12 избеглица, интерно расељених лица и повратника по основу споразума о редамисији укључивањем у програме преквалификације и докавалификације, такође у сарадњи са Националном службом за запошљавање, Саветом за запошљавање и донаторима.

ЛАП - ом је предвиђено да се омогући континуирано спровођење активности усмерених на разумевање културолошких различитости између тражилаца азила или миграната у потреби без утврђеног статуса, развојем дијалога и организовањем тематских радионица, округлих столова и других активности усмерених на отклањање предрасуда и бољем разумевању потреба миграната.

За реализацију ЛАП - ом утврђених задатака и циљева током периода имплементације, потребна су средства у износу од око 45 милиона динара која ће делом бити обезбеђена из буџета града Крагујевца, а делом из других извора финансирања (републичких, иностраних и домаћих фондова). Град Крагујевац ће у реализцији ЛАП - а учествовати са новчаним средствима од око 4,5 милиона динара што је  10 посто у односу на укупно потребна средства.

Градско веће дало је и сагласност Народној библиотеци “Вук Караџић“ у Крагујевцу за закључење уговора о закупу пословног простора са Привредном комором Србије површине 285 квадрата на период од годину дана, са могнућношћу продужења, с обзиром на то да је пословни простор у коме су смештени Урава и Завичајно одељење библиотеке правоснажном одлуком Агенције за реституцију враћен ранијим власницима.

Претходна страна