Контактирајте нас за више информација
X

Sokolana_Autor_Zoran_Petrovi_1.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага
Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого
Налазите се: 

Српска кућа у крагујевачкој кући у Београду
   

Језгровит текст песама књижевника Миодрага Игњатовића, Крагујевчанина на “принудном раду“ у Београду, у тек изашлој збирци “Српска кућа“ изазвао је јаке емоције код више од 50-оро присутних поштоваоца песничког стваралаштва у просторијама Удружења у уобичајеном термину окупљања четвртком.

Казивање песника о настанку стихова и својој посвећености језику са најчистијих врела његове родне Шумадије, пропраћено је читањем песама из којих су остала упамћена необична римовања “тешких речи“, нове кованице и пуни фолклорни доживљаји. Песме Миодрага Игњатовића личе на “кола“ - имају ритам који намеће прва реченица - “песмовођа“, строфе које разигравају поруку и “кеца“, стих који ефектно завршава филигрански исписана осећања аутора.

Своје утуске о књизи изнели су и књижевни критичари проф. Чедо Недељковић и Др. Зоран Чичкарић, чија је заједничка оцена да књига богати опус књижевника и да читаоца опредељује на узастопна ишчитавања мисаоних целина које поистовећују све људе истих начела вере и припадности народу из кога потичу.

Одломак из песме “СРБИЈО, БРЕ“
...
О Србијо,бре! Сокаку где свако зна све, зид има уши,
па и куца не лаје села ради, већ да јетрве поздрави!
Имаш Клокот, Врујци, све бање, ал' немаш лек души!
Како заблуделе овце да врнеш, играш се чупај-сади...
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Претходна страна