Контактирајте нас за више информација
X

Sokolana_Autor_Zoran_Petrovi_1.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага
Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого
Налазите се: 

Вече сећања на певача Драгољуба Лазаревића-Џинета
   

Серија циклуса “сећања“ под називом “Да се не забораве“ настављена је 11.11.2010.године, у просторијама Удружења Крагујевчана и пријатеља Крагујевца у Београду, са темом живот, рад и признања певача Драгољуба Лазаревића - Џинета.

О Драгољубу су говорили: виолиниста Госп. Бранко Белобрк, некадашњи шеф Народног оркестра Радио Београда, хармоникаш Госп. Светомир Шешић, некадашњи главни музички уредник Радио Београда са чијим је оркестром Драгољуб снимио више плоча, затим певачица солиста Анђелка Говедаревић са којом је Драгољуб дуги низ година проносио српски мелос кроз етар свих континената, проф. др. Рацков и проф. др. Миодраг Игњатовић, књижевник и књижевни критичар&хеллип;

Из бележака виолинисте Царевца, могу се прочитати само хвале, а писмено се обратио и певач Миле Богдановић, са свим речима хвале о Драгољубу као човеку и интерпретатору народних мелодија.

Сећања свих колега и сарадника на Драгољуба допринело је да се подсетимо на његов музички и развојни пут и по нешто ново чујемо о квалитету и квантитету његовог певања. У време 70-их и 80-их година прошлог века, у односу на друге певаче тог времена, Драгољуб је снимио највећи број изворних народних песама као трајне снимке радио Београда.

И дан данас се слушају бројне песме као што су: “Ах,мој Доро, добри Доро, Цветала ми ружа на пенџеру, Рече чича да ме жени, На Морави воденица стара, У ливади чува Мара.“ и др.

За свој рад Драгољуб је добио многа признања и то: добио је статус слободног уметника од Секретаријатра за културу Србије, добио је звање истакнутог уметника, највеће звање у овој професији, одликован је Орденом рада са сребрним венцем, а на предлог Удружења музичких уметника Београда и Савеза уметничких удружења Србије, добитник је сребрне и златне плоче сходно великом броју продатих плоча у продукцији ПГП-а.

Уз призвук Драгољубовог баршунастог гласа и сећања на њега, многобројни чланови Удружења и гости су уживали у колажу музике и слике која се стварала живом речју присутних.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Претходна страна