Контактирајте нас за више информација
X

Sokolana_Autor_Zoran_Petrovi_1.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага
Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого
Налазите се: 

“Тако је било“…у Центру Крагујевац у Београду
   

Када се помене једно истакнуто име као што је Проф. др. Миодраг Зечевић а притом и дода промоција његове књиге под називом “Тако је било“, онда је то оправдан разлог да Удружење Крагујевчана 12. маја 2011. буде препуно чланова, гостију и поштовалаца његовог лика и дела.

Аутор књиге је на 1374 страница од којих само садржај чини 25 страна, са регистром око 1700 имена, обухватио период од 1930. до 2000 године. Сам садржај књиге износи не само чињенице везане за личности, рад и дело аутора (аутобиографски карактер), већ садржи приказ скоро свих историјско-политичких збивања на просторима бивше Југославије за седмодеценијско време.

Учешће и улога људи из Шумадије и догађаја за њу везаних, се као нит провлаче кроз читаву књигу што је изазвало посебну пажњу публике нарочито кроз питања постављена аутору.

Књига почива на ауторовим забелешкама, дневнику, дневној штампи и књигама, аутентичним архивским документима као и нешто мало на сећањима из раног детињства - како тврди Јован П. Поповић, адвокат и публициста и један од рецензената ове књиге.

Поред Јована Поповића, о књизи је говорио и историчар Др. Мирољуб Васић, пријатељ и сарадник Др. Миће Зечевића, не устежући се да се са аутором не сложи у неким оценама (догађаји 1968-студентске демострације). Одговор аутора је био да је књига плод бележака догађаја и ставова које је имао онда када су настали, и да у њој нема „накнадне памети“ што јој заправо и даје атрибуте историјске грађе.

Ова књига је свакако животни биланс професора Зечевића, али тиче се и ратног, политичког, јавног, културног и свакодневног живота обичних и високо рангираних људи тога времена, па стога представља јединствен архивско-историјски извор за садашње и будуће генерације.

Оно што је заправо одушевило присутне је начин на који је аутор сликовито, својом даровитошћу за писањем, пренео своју истину о људима и времену у коме траје и истрајава.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Претходна страна