Контактирајте нас за више информација
X

Sokolana_Autor_Zoran_Petrovi_1.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага
Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого
Налазите се: 

МУЛТИ-ВЕЧЕ
   

Како то увек бива, када се на једном месту споје различити уметници и њихова дела, настаје право мултимедијално и мултикултурно вече.

Тако је 19. маја било у препуном Центру Крагујевац у Београду, и то са разлогом јер је централна тема била Вода. Са намером да се по ко зна који пут апелује на итекако забрињавајуће стање Гружанског језера, вече је започето отварањем мултимедијалне изложбе слика и инсталација групе “Вода“ из Крагујевца. Подршку оваквом скупу дали су и присутни представници ЈКП “Водовод и канализација“, пре свега директор Обрен Ћетковић.

Аутори изложбе, уметнички пар Гордана Живановић и Михајло Живојиновић су своју импресију о води исказали на различите, њима својствене начине. Гордана је представила своје умеће сликајући обојеном водом (акварел), док се Михајло служио дигиталном технологијом приликом израде својих слика, покушавајући да нам приближи воду, као извор живота, кроз различите животне ситуације, на различитим географским просторима.

Други део вечери, поезијом су зачинили песници чланови и пријатељи Удружења, који су из свог богатог опуса издвојили и пар песама инспирисаних водом у свим њеним агрегатним стањима. Своје стихове рецитовали су Љубомир Вујовић, Др Мира Даниловић, Мића Игњатовић и Тома Милошевић.

Са овог скупа упућен је апел Министру за заштиту човекове животне средине Оливеру Дулићу у коме се између осталог каже:
“Држава, када хоће, има инструменте за заштиту изворишта пијаће воде. Не налажењем трајног решења за заштиту Гружанског језера већ читав низ година, стиче се утисак да она то неће. Зато, поштовани Министре у изванредној акцији “Очистимо Србију“, станите на њено чело и за пример заштитите изворишта водоснабдевања стотине хиљада људи између Велике Мораве и Ибра. Ми ћемо Вас следити.“

Дружење је потом настављено уз дегустацију изворске и минералне воде са познатијих изворишта из околине Крагујевца и Србије, разгледањем изложбе и разговором посетилаца са ауторима.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Претходна страна