Контактирајте нас за више информација
X

Sokolana_Autor_Zoran_Petrovi_1.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага
Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого
Налазите се: 

Ко спава код орла и два лава
   

“Ко спава код орла и два лава“ и његов аутор Гордан Матић побрали су бурне аплаузе бројних учесника на пројекцији овог документарног филма у Центру Крагујевац у Београду. Међу публиком је било и доста нових лица, нарочито младих, која су на било који начин везана за свет филма и позоришта.

Многи учесници у разговору након пројекције су признали да им је овај детаљ из историје Крагујевца увек био недовољно познат и јасан. У уобичајено врло живом разговору аутора и публике, која карактерише сусрете четвртком у Центру, било је прегршт похвала али и по која замерка.

Матић је рекао да има пуно материјала који нису ушли у филм, да не би реметили ток приче,иако то као историјска фактографија заслужују. Као пример је навео чињеницу да је споменик стрељаним Словацима, први споменик који је у Србији подигнут (1924 године), жртвама из Првог светског рата. Дакле и пре него српским жртвама са Цера, Колубаре, Кајмакчалана, Крфа.

Са неверицом и дозом резигнације дочекано је сазнање да РТС није показала интересовање за откуп филма, као ни једна друга ТВ станица. А по свим елементима заслужује да српски ТВ аудиторијум види ово документаристички и уметнички заиста вредно дело.

Растанак је био обележен надом да ће се обезбедити средства за завршетак српске верзије филма “Жућко“ истог аутора о познатом кошаркашу Радивоју Кораћу, и да ће то бити прилика за нови сусрет и уметнички угодјај.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Претходна страна