Контактирајте нас за више информација
X

Sokolana_Autor_Zoran_Petrovi_1.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага
Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого
Налазите се: 

Леон Лукман поново међу Крагујевчанима
   

Трибина “Да се не забораве“ бавила се до сада углавном људима који, нажалост, нису више међу нама. Овог пута, међутим, било је речи о човеку који је са 80 година хиперактиван. Предаје на Спортској академији, пише, уређује и о свом трошку издаје и шаље широм света часопис “Наука у спорту“, пише и уређује монографије о значајним спортистима и догађајима из историје српског спорта. Написао је 105 стручних и научних радова и уџбеника међу којима и капитална дела “Биомеханика технике скока мотком“ и “Биомеханика технике скока у даљ“ који су више од 20 пута цитирани широм света. Ипак, каже да мора да напише још пет стручних књига од чега и Биомеханике смучања и стоног тениса, којима се такође активно бавио. Плива сваки дан.

Са супругом Златијом која је, такође, била професор физичке културе, пренели су на децу љубав према спорту и здравом животу. Син Александар је магистар физичке културе и директор Спортске академије. Ћерка Леонора је виши тренер фитнеса. Ипак, од брда књига, радова, часописа, издваја као свој највиши домет и задовољство 5-то годишњи рад као писац и уредник у једној од најпрестижнијих светских енциклопедија, Larousse.

Лукман се од 1946-48. бавио смучањем и све време активно играо шах, равноправно се носећи са Аксићем, Трајковићем, Мишом Васиљевићем. Ипак, победила је атлетика јер је 1948. босоног прескако 170 цм. И онда се ређа 30 година активног бављења атлетиком јер је за АК “Црвена звезда“ последњи пут наступао у атлетском купу СФРЈ у својој 48.години. За то време 11 година узастопно је био државни репрезентативац. Шест његових резултата остварених на највећим такмичењима у свету и код нас, нико није достигао ни до данас. Куриозитет је да је са 56 година био Првак света у скоку мотком за ветеране у Гетеборгу, а са 47 Првак Европе у истој дисциплини и категорији.

Интересантно је сећање Лукмана и на једног другог славног крагујевачког спортисту. Драгослав Јаковљевић- Бабеа појавио се на тренингу атлетичара и како нису имали бацача копља, а он био “кракат“, покажу му како се то ради. Он га “из прве заврљачи 44 м“ што је у то време био изванредан резултат. Није дуго издржао и прешао је у бокс у коме му је светску славу делом донео и “копљарски“ кроше и још чувенији аперкат.

Ово својеврсно Крагујевачко атлетско вече својим присуством су обогатилии шампиони млађе генерације: Милан Спасојевић (Европски првак у троскоку) и чланови Шампионске екипе “Радничког“ 70-тих Сеад Ајановић, Срба Неђић и Милан Пурић.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Претходна страна