Контактирајте нас за више информација
X

Sokolana_Autor_Zoran_Petrovi_1.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага
Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого
Налазите се: 

Вече са Јованом Глигоријевићем Калетом
   

“Калетов освеживач памћења“ би можда био бољи назив за рубрику коју је годинама под називом “Из Калетове старинарнице“ писао Јован Глигоријевић, познатији као Кале. Заправо са таквим осећањем су преко 80 Крагујевчана и њихових пријатеља изашли из препуног Центра Крагујевац у Београду, након завршетка промоције Калетове књиге “Блуз леве обале“.

И кроз уводне речи Зорана Матовића, уредника Радована Шаренца, издавача Ненада Кебаре и самог аутора, публика је проналазила део својих сећања и искуства, али нарочито у текстовима појединих прича које је читао глумац Бранко Јеринић.

Кале пише лако, једноставно, понекад са мало ироније о времену, људима, догађајима, али и о обичним стварима: кашици, млину за кафу, колима. То је сага о свом, вољеном граду из неког времена кад се живело другачије и када је важио неки други систем вредности. Будући да је у публици било слушалаца од половине треће до половине девете деценије живота, приче и текстови нису никог оставити равнодушним. Млађи су стварали своју имагинацију нечег што нису доживели, а Калетова генерација се идентификовала. Они старији су се подсећали како је то било и пре времена о коме писац бележи своја сећања, и сами помало љути што се неко није латио пера да о том њиховом, ништа мање лепом, али мало више бурном, времену остави траг. Ваљало је да Калетов “освеживач памћења“ има и старију сестру, а ововремена генерација ће ваљда бити испровоцирана да изроди млађу.

Традиционално, сви сусрети на трибинама у Центру се увек завршавају дружењем. Ово вече, посебно по тематици, набијено емоцијама и пробуђеним сећањима, се наставило до времена које се брзо приближавало новом дану. Хвала ти Кале!

Претходна страна