Контактирајте нас за више информација
X

Sokolana_Autor_Zoran_Petrovi_1.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага
Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого
Налазите се: 

Градитељски узлет
   

Удружење Крагујевчана у Београду, у сарадњи са Удружењем грађевинских инжењера Србије и њиховим председником Др Слободаном Отовићем, организовало је промоцију књиге “Југославија на техничком пољу од 1919 до 1929“. Реч је о репринт издању које представља прецизан сумарник свега онога што је у том периоду саграђено, не само у Србији већ и у читавој Краљевини Југославији.

Пажња излагача и публике била је сконцентрисана на објекте који су у том периоду подигнути пре свега у Београду, а од којих су готово сви не само у функцији, него и даље представљају репрезентативна здања нашег главног града, као што су Технички факултет, Универзитетска библиотека Светозар Марковић, зграда Поште, Генералштаба, Владе Србије, Министарства иностраних послова, Студентски дом, Дом Народне скупшитне и многе друге. Просторни план града и готово све трамвајске линије које и данас постоје у Београду изграђене су у то доба. Многобројне пруге, регионални путеви, мостови и школе широм Србије потичу из тог периода.

Уводничар, дипломирани грађевински инжењер, Др Слободан Отовић, иначе и сам Крагујевчанин и матурант крагујевачке Гимназије, оценио је да је ово период највеће изградње у нашем народу, када су постављени темељи модерног градитељства. Пошто за деценије које су касније дошле, не постоји прецизна забелешка о томе шта се и колико градило, ова књига представља, како је Отовић истакао, својеврсно “Свето писмо“ градитељства.

По његовој оцени, три су фактора битно утицала на историјске резултате у изградњи земље: поратни ентузијазам победника у новоформираној држави, прилив новца од ратних репарација који је уз државна улагања стимулисао и приватне инвеститоре, прилив десетина хиљада врхунских стручњака, међу којима и грађевинаца, урбаниста, архитеката и других техничких струка који су као избеглице из царске Русије стигле у Србију након Октобарске револуције.

Књига је издата поводом обележавања десете годишњице оснивања Удружења Југословенских ињжењера и архитеката. Готово је фасцинантно колико детаља и података садржи ова књига о сваком изграђеном објекту ма које величине био и у било ком делу земље да је изграђен.

Иначе, пронађена је случајно деведесетих година и доспела у Удружење грађевинских инжењера Србије које је израдило репринт издање и промовише га широм Србије.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Претходна страна