Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Пријем за Мирка Демића добитника награде “Меша Селимовић“
   

За добитника награде “Меша Селимовић“, Мирка Демића, књижевника, публицисту и директора Народне библиотеке “Вук Караџић“ у Крагујевцу, у Свечаном салону зграде Града, Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине града, Ивица Момчиловић, заменик градоначелника, Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу и Александар Штајн, помоћник градоначелника за унутрашњу и међународну сарадњу, организовали су свечани пријем.

Ову престижну награду у конкуренцији 112 књига, Мирко Демић добио је за роман “Ћутања из Горе“.

Када добијете једну тако вредну награду, коју су кроз историју поред осталог добијали Добрица Ћосић и Антоније Исаковић и када о вашој књизи доноси одлуку 55 истакнутих књижевних критичара, онда добијате потврду да је реч о једном квалитетном роману, и да више није предмет интелектуалне својине, већ је предмет намењен широј јавности и пропорука читалачкој публици у Србији, рекао је Миљан Бјелетић, члан већа за културу, честитајући Демићу на значајном признању.

Уз захвалност што је град Крагујевац ово схватио као заједнички успех, Мирко Демић је рекао да Крагујевац доживљава као свој други завичај, као средину која му је дала шансу да ради, да овде живи и покуша да врати ту љубазност и гостопримство које је задњих 20 година доживљавао у овом граду, што је овом приликом и учинио на симболичан начин. Награду “Меша Селимовић“, Мирко Демић схвата “као неку врсту коректива свих осталих награда“ и каже да је веровао у овај роман јер га је стварао десет година и у њега уложио све што је научио о писању и сво своје животно искуство.

У Крагујевцу имамо добитнике Нинове награде, Андрићеве, Црњанског, а ово је прва награда “Меше Селимовића“ што је такође “нека врста накнадне правде“, јер овај град има дугу традицију не само у библиотекарству, издаваштву, штампарству, многе велике ствараоце је изнедрио, тако да је логично да неко и ову награду донесе у Крагујевац, што ми чини велику част, казао је Демић.

Штампање романа “Ћутања из Горе“ кроз конкурс за финансирање и суфинансирање пројеката у култури помогао је град Крагујевац, а издавач је “Агора“. Иначе, Мирко Демић, 2009. године добио је “Награду Иво Андрић“ за роман “Молски акорди“.

 

Претходна страна