Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Мрежа установа културе у Крагујевцу
   

На седници која је одржана крајем јуна месеца, Скупштина града донела је одлуку о формирању Мреже установа културе на територији града Крагујевца, чиме се стичу услови да се програми и пројекти у области културе финансирају у већем обиму, али и унапређује рад и начин функционисања установа културе у граду.

С обзиром на то да Скупштина града не доноси само одлуке и оснивачка акта о правним лицима, већ и одлуке о начину функционисања установа, што Закон о јавним установама препознаје, умрежавањем установа културе постижемо да њихов рад буде функционалнији, казао је Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу.

При установи “Кораци“ формираће се заједничка служба која ће се бавити административно-техничким, управно-правним и финансијско-материјалним пословима за све установе, али ће сваки директор који ће се убудуће бавити само основном делатношћу установа, понаособ и даље одговарати за функционисање установе којом руководи. Свака установа културе на територији града ће задржати свој правни легитимитет, појаснио је Бјелетић, док ће одговорно лице за функционисање будуће заједничке службе, сносити дирекор установе “Кораци“. Законске обавезе према културним посленицима износе око 60% буџетских средстава града Крагујевца намењених за културу, што подразумева плате, трошкове превоза, осигурања, док се око 15,5% издваја за програмске активности.

Поставља се питање рационалности таквог концепта функционисања, каже Бјелетић и додаје да ће заједничка служба у којој ће радити административни радници објединити послове књижења, финансијских трансакција и јавних набавки свих установа, што ће нам омогућити да отклонимо уочене проблеме у функционисању установа. Установе културе ће и даље имати самосталност у трошењу сопствених средстава.

Члан Градског већа за културу је казао да је у установама наслеђен несразмеран број културних посленика који се бави уско стручном делатношћу, у односу на запослене који немају таквих обавеза у раду, због чега основна функција установа културе није у довољној мери била остварена.

Мрежа установа културе се формира да би се унапредио рад и начин функционисања културе, створе услови да се пројекти и програми у области културе финансирају у већем обиму, додатно ангажују стручни кадрови који недостају, а то ће допринети да установе и њихове активности постану видљивије на културној сцени у земљи и иностранству. Проблеми који се сусрећу у пракси проистичу управо из недовољног остваривања ових функција.

Иако смо у протекле три године уложили значајно већа средства у области културе, неке од идеја нисмо могли да реализујемо због недостатка финансијских средстава. Верујем да ће доношењем овакве одлуке, у договору са директорима установа културе у Крагујевцу, и оне бити остварене.

Претходна страна