Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Концентрација полена амброзије у “црвеној зони“
   

Осим у Крагујевцу, недељама уназад концентрација полена амброзије у ваздуху изузетно је висока и на подручју београдских општина Звездара и Нови Београд, али и у Вршцу, Бечеју, Лозници и другим градовима. Тенденција је, како стоји на сајту Агенције за заштиту животне средине да ће тако бити до краја септембра, а можда и дуже.

Иако град Крагујевац, у циљу спречавања ширења коровске биљке чији је полен један од најчешћих узрочника алергије код људи, у сарадњи са  Зеленилом сваке године организује акције чишћења овог растиња са јавних површина, то није довољно да се амброзија сузбије. Највећи проблем представљају неуређене зелене површине, нарочито на рубним деловима Крагујевца, тако да из Градске управе за здравствену и социјалну заштиту апелују на суграђане да то пријаве месној заједници која ће информацију проследити Градској управи за комуналне и инспекцијске послове.

Проблем представљају површине у приватном власништву, где надлежне службе не могу могу да поступају. У таквим ситуацијама комунални инспекторат донеси решење о кошењу и тако примора власника да уреди своју зелену површину.

С обзиром на то да амброзија спада у опасне алергене који изазивају тегобе код око десет одсто људске популације, као и да је полен те биљке узрочник 75 посто свих поленских алергија, једино решење је да се коров уништава, односно чупа из корена. У супротном амброзија поново расте и шаље високу количину полена у ваздух.

Градска управа за здравствену и социјалну заштиту апелује на суграђане да сви заједно радимо на њеном сузбијању, рекао је Никола Рибарић начелник управе. Ниједна држава у свету није успела без партиципације грађана да се избори са тим коровом. Због тога смо већ започели припрему програма за организовано и системско уништавање амброзије у 2019. години, од марта до октобра када је у пуном цвету. У циљу подизања свести наших суграђана о томе колико потешкоћа изазива алергија на амброзију, рекао је Никола Рибарић начелник Градске управе за здравствену и социјалну заштиту, штампаћемо 32 000 флајера са сликом амброзије и информацијама колико је опасна по наше здравље.

 

Претходна страна