Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Сарадња Крагујевца и САНУ
   

Изложба о Јовану Стејићу, првом Србину доктору медицине у обновљеној Србији, отворена је у Галерији науке и технике Српске академије наука и уметности у Београду. Аутори поставке о једном од највећих просветитеља прве половине 19. века су Славко Степановић и Ненад Карамијалковић. Ово је прва изложба Историјског архива Шумадије у галеријском простору САНУ након више од 20 година.

Saradnja Kragujevca i SANU Отварање изложбе била је прилика да представници града Крагујевца разговарају са председником САНУ Владимиром С. Костићем о будућој сарадњи. У оквиру позиционирања Крагујевца на културној мапи наше државе, током јесени представићемо се у Београду низом програмских активности, казао је Миљан Бјелетић члан Градског већа за културу. Покушаћемо да промовишемо вредности и баштинимо традицију прве престонице модерне Србије. Већ је договорена Изложба о Љубомиру Убавкићу - Пендули, гостовање Књажевско - српског театра у Народном позоришту, промоција нове фотомонографије Шумадије и Поморавља, као и наступ Крагујевачког академског оркестра акордеониста, крајем октобра, у сали Коларчеве задужбине.

На почетак сарадње са САНУ гледамо са пуно оптимизма, рекао је Бјелетић и додао да ће новоизграђени Легат Николе Коке Јанквића бити место окупљања најбољих српских уметника. Програмске активности САНУ у Легату, који има просторне капацитете да задовољи њихове потребе, значајно ће оплеменити културно - уметничке садржаје у Крагујевцу. Разговарали смо и о представљању Крагујевца у области савременог стваралаштва - ликовне и музичке уметности. Сматрамо да имамо потенцијал да задовољимо захтеве и критеријуме шире публике али и академске заједнице.

Изложба о Јовану Стејићу која је реализована у партнерству са крагујевачким Заводом за заштиту споменика културе, а уз подршку Министарства културе и информисања, града Крагујевца и Савеза Срба у Румунији, у Галерији науке и технике Српске академије наука и уметности биће отворена до 29. септембра.

Претходна страна