Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Млади из Сарајева, Тиране и Крагујевца о еколошким проблемима у региону
   

Град Крагујевац домаћин је прве размене младих из Тиране и Сарајева, коју у оквиру пројекта “Еко активизам младих за изградњу поверења и здравију животну средину у Западном Балкану“ - YES4WB, реализује Центар за еколошко образовање и одрживи развој (ЦЕООР) из Крагујевца у сарадњи са партнерским невладиним организацијама “Школа антишафизма“ из Сарајева и “People in focus“ из Тиране.

За младе из два града, њих 30-оро, који су стигли синоћ, а данас и сутра ће кроз радионице и стручне скупове дискутовати о заједничким еколошким проблемима у региону, помоћник градоначелника за унутрашњу и међународну сарадњу Александар Штајн, организовао је пријем.

Сарадња међу младим људима представља један значајан део међународне сарадње града Крагујевца, и због тога смо срећни што можемо да подржимо ову иницијативу младих из региона, односно са простора који има заједничку европску будућност. С обзиром на то да су теме које ће се обрађивати током ових сусрета - заштита животне средине и екологија, важне данас а сутра ће бити још важније, значајно је да се ови млади људи удружују у одговорима на изазове, а није ни мање битно стварање атмосфере толеранције, узајамног поштовања и разумевања у региону, изјавио је овом приликом Александар Штајн.

Кроз радионице и уз помоћ експерата млади из три града расправљаће о климатским променама, одлагању отпада, биодиверзитету, енергетској ефикасности и квалитету пијаће воде. Они ће представити и еколошку слику својих средина и највеће проблеме са којима се сусрећу приликом њихових решавања, а разменом искустава и идеја покушаће да дођу до заједничких решења како би животну средину целог региона Западног Балкана, учинили здравијом, чистијом и бољом за живот.

Гости ће обићи и Меморијални комплекс Шумарице, а у Ботаничкој башти биће засађена три дрвета пријатељства као симбол удруживања младих са истим циљем а то је здравије животно окружење.

Наредни сусрет предвиђен је за новембар у Сарајеву, а завршна конференција заказана је у децембру у Тирани.

Иначе, пројекат “Еко активизам младих за изградњу поверења и здравију животну средину у Западном Балкану“, финансијски је подржала Регионална канцеларија за сарадњу младих- RYCO.

 

Претходна страна