Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Обележена стогодишњица пробоја Солунског фронта
   

Дан пробоја Солунског фронта, 15. септембар 1918. године, Удружење потомака ратника Србије од 1912.-1920.г. из Крагујевца обележило је полагањем венаца крај споменика Шумадијске дивизије у Шумарицама. У знак сећања на храбре српске војнике који су пре 100 године, пробојем Солунског фронта ослободили Србију, венце су положили, припадници Војске Србије, чланови удружења а у име града Крагујевца, венац је положио Ратко Томашевић, члан Градског већа за унапређење положаја пензионера у локалној самоуправи.

Пробој Солунског фронта, покушале су дан раније, две француске и једна енглеска дивизија, али нису успеле па је војводи Живојину Мишићу наређено да то учини са својом војском. Команданти армија, дивизија, пукова и батаљона на челу своје војске извршили су јуриш и војвода Степа Степановић, командант Друге армије, пробио је фронт, успех је после проширио командант Прве армије, војвода Петар Бојовић, и већ другог дана пошли у гоњење непријатељске војске. После 14 дана бугарска војска потписала је капитулацију. Српска војска је за 45 дана, под оружаном борбом савладала 750 километара, разбијајући војне снаге Немачке и Аустроугарске и до 1. новембра ослободила све државе, подсетио је Марко Ковач, пуковник у пензији и члан Удружења.

Пробој Солунског фронта, једна од највећих победа српске војске у историји српског народа, а сматра се да је то био највећи савезнички продор за време читавог трајања Првог светског рата.

Иначе, Шумадијска дивизија, основана 1862.године, у чију славу је 1998. године подигнут споменик у Шумарицама, је у ратовима против турске војске увек постизала најбоље резултате, а у Првом светском рату била је и на челу пробоја Солунског фронта. У другом балканском рату са осталим саборцима, сломила је не Брегалници аустроуграску војску, а Ковач каже да је носила барјак најбоље дивизије тадашње војске. 

У јубиларној години обележавања стогодишњице пробоја Солунског фрона и ослобођења Србије, Удружење потомака ратника Србије од 1912.-1920., 26. октобра, дана када је ослобођен Крагујевац, припрема централну прославу у старој школи у Чумићу, најављено је на данашњем скупу.

 

Претходна страна