Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Семинар НТЦ система учења одржан у Крагујевцу
   

“Фукционално знање - учење је игра“, била је тема семинара који је јуче у препуној сали Скупштине града Крагујевца одржао Ранко Рајовић, аутор НТЦ методе учења. Традиционално почетком школске године у већим градовима Србије реализујемо бесплатно предавање за родитеље, на која долазе васпитачи и учитељи, како би сазнали шта има ново и да им укажемо да неке грешке које направе у развоју детета могу да их оштете за цели живот, каже Рајовић. Развој мозга и како грешке родитеља могу да успоре и оштете његов развој једна је од тема наших семинара, а као кључни фактор Рајовић наводи  презаштићивање. Он објашњава да дете као биолошка јединка мора да трчи, падне, попне се на дрво. Имајући у виду да се развојем моторике развија и мозак, родитељским забранама да то не чине, односно блокирањем развоја моторике утиче се и на развој когнитивних способности.

С обзиром на то да је функционално знање приоритет сваке државе Европе, јер се стално појављују нова занимања, која пре десет година нису ни постојала наша веома важна тема је развој интелигенције и које то игре активирају мисаоне процесе код детета. Данашњим системом образовања ми спремамо децу за занимања која неће постојати за 20 до 30 година. Функција школе и образовног система је да учимо децу да мисле и да повезују информације, а не да уче напамет, истиче Рајовић.

За предавања о НТЦ методи учења је увек велико инетересовање, јер родитељи уочавају проблеме и хоће да виде шта има ново. Такође нам и учитељи говоре да је свака нова генерација првака слабија од претходне. То значи да проблем настаје пре школе, али не у вртићу и од стране родитеља, већ због промене окружења, тврди Рајовић и додаје да због тога морамо да мењамо методе и помогнемо деци, јер ако оставимо исте методе деца ће нам бити све слабија и поставља се питање шта ћемо добити за десет година.

НТЦ систем учења, чији су резултати код деце видљиви већ после два до три месеца, реализује се у 28 држава Европе, а као акредитовани програм од стране Министарства образовања предаје се на факултетима, спроводе обуке по школама и вртићима и преко пројеката ЕУ у још 20 земаља.

Предавање у Крагујевцу у сарадњи сарадњи са Савезом удружења учитеља Србије, организовао је “Крагујевачки развојни центар за квалитетно образовање - КРЦКО“ уз подршку локалне самоуправе.

Град Крагујевац је заједно са Владом Републике Србије у последњих неколико година уложио око пет милиона евра у реконструкцију и изградњу нових школских објеката, основних и средњих школа на територији града, подсетио је проф. др Недељко Манојловић, поздрављајући учеснике скупа. Град подржава и квалитативне програме и пројекте из области образовања какав је и овај - програме, у циљу подршке развоја квалитетног образовања, подстицања развоја функционалног знања и примене НТЦ програма у нашем граду. Бити функционално писмен значи протумачити контекст у оквиру којега је и податак дат, схватити и довести ствари у одређену везу и користити научено знање у различитим ситуацијама. Функционална знања је потребно развијати од раног детињства, тј од вртића што овај програм и подразумева. Овај вид знања требало би да подигне ниво размишљања, повезивања и закључивања, казао је проф. др Манојловић.

 

Претходна страна