Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома
   

Стална конференција градова и општина у оквиру Програма Подршка ЕУ инклузији Рома, који финансира Европска унија кроз ИПА 2016 организује у Крагујевцу дводневну регионалну обуку намењену представницима 30 - так локалних самоуправа и организација цивилног друштва.

Реч је о трогодишњем програму, укупне вредности 4,2 милиона евра који ће кроз реализацију три компоненте допринети оснаживању локалних заједница за активно укључивање суграђана ромске националности у друштво, казала је Наталија Матуновић Милошевић представник СКГО. Роми, иако најбројнија етничка заједница, где год да живе у Европи деле исте проблеме, и даље су дискриминисани и у већем ризику од сиромаштва и социјалне искључености.

Због тога програм има три компоненте - унапређење локалних, стратешких, финансијских и институционалних механизама, затим, подршка спровођењу мера за инклузију Рома (грант шема вредности око 2 милиона евра) чији је фокус на запошљавању и запошљивости. Максимална вредност гранта је 60 000 евра по пројекту чији је носилац локална самоуправа. Трећа компонента је подршка у легализацији стамбених јединица, изради урбанистичких планова и пројектно - техничке документације комуналне инфраструктуре за одрживо становање ромских заједница.

Град Крагујевац је у последњем периоду доста урадио на унапређењу положаја Рома, рекао је проф. др Недељко Манојловић члан Градског већа за образовање, поздрављајући учеснике обуке. Ове године радимо на изради новог ЛАП за инклузију Рома а формирали смо Мобилни тим који се на терену упознаје са проблемима ромске заједнице и посредује у њиховом решавању. Манојловић је подсетио да је недавно потписан и Протокол о сарадњи у оквиру програма ROMACTED иза којег стоји Савет Европе.

Иначе, према попису из 2011. године у Крагујевцу живи 1482 Рома, а према незваничним подацима у 13 насеља живи близу 10 000 Рома што је 5,57 посто од укупног броја становника. Закључно са децембром 2017. године Мобилни тим је испитао потребе за становањем 153 породице у насељима Лицика и Корман. Стамбено је обезбеђено 15 породица, док је за седам прибављен грађевински материјал за адаптацију. Захваљујући сарадњи са локалном смоуправом и другим установама, радни однос је засновало 155 лица ромске националности. У предшколски припремни програм укључено је 186-оро деце, 98 особа је остварило право на здравствено осигурање, док је 351 особа добила личну карту.

Планирамо да радимо и више и боље у наредном периоду. У сваком случају према информацијама са терена, истакао је Манојловић, суграђани ромске националности су задовољни до сада оствареном сарадњом и резултатима.

 

Претходна страна