Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Оснаживање младих из хранитељских породица
   

Пројекат “Нисмо сами - оснаживање младих из хранитељских породица“, који спроводе Удружење хранитеља &рдqуо;Чуперак&рдqуо; и Удружење &рдqуо;Урадимо заједно“, уз финансијску подршку Европске уније, представљен је у Центру за породични смештај и усвојење Крагујевац.  

Пројекат има за циљ унапређење подршке младима из хранитељских породица, у виду психолошког оснаживања и посредовања у јачању релација са члановима биолошке породице и другим њима значајним особама. Пројектом је предвиђена и вршњачка подршка, коју ће пружати ментори - млади који су и сами били у хранитељским породицама.

Osnaživanje mladih iz hraniteljskih porodica “Једна од основних идеја овог пројекта уједно је и да подстакне партиципативност младих из хранитељских породица, пружајући им прилику да предлажу и заговарају мера подршке које су њима намењене. Порука младима да се њихов став уважава доноси им важно охрабрење“, рекла је Јована Крајновић, координатор пројекта.

У пројекат ће бити укључено 17 младих из хранитељских породица у Крагујевцу, а важан сегмент пројекта односи се и на рад са хранитељима, са циљем да они ојачају своје компетенције и на најадекватнији начин одговоре на потребе младих о којима брину.

“Како бисмо младима без родитељског старања пружили адекватну подршку током процеса осамостаљивања, неопходна је укљученост свих релевантних актера, а хранитељи, као особе које су у најближем контакту са младом особом, ту имају посебно важну улогу“, рекао је Славиша Сорак, директор Центра за породични смештај и усвојење Крагујевац.

Представљању пројекта “Нисмо сами - оснаживање младих из хранитељских породица“, који ће се реализовати током наредних шест месеци, присуствовали су стручњаци из система социјалне заштите из Крагујевца и других градова, представници локалне самоуправе, хранитељи и други заинтересовани за унапређење подршке младима из хранитељских породица.

Пројекат се реализује у склопу Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану (РеЛОаД), који финансира Европска унија (ЕУ), а спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП).

Претходна страна