Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Централна прослава два века Старе цркве
   

Централном манифестацијом која ће бити организована у уторак 2. октобра Стара или Милошева црква посвећена силаску Светог Духа на апостоле обележиће два века. Свету архијерејску литургију служиће Његова светост патријарх српски Иринеј, а након тога у згради Старе скупштине биће отворена изложба посвећена Старој цркви, рекао је на конференцији за медије старешина Старе цркве протојереј Милић Марковић, који је упутио позив свим верницима да дођу на велику епархијску прославу.

За све нас 2018. година је јако значајна. То је година јубилеја, у којој смо обележили 200 година од проглашења Крагујевца за прву српску престоницу и у којој прослављамо два века Старе цркве, казао је Мирослав Петрашиновић председник Скупштине града. На овом месту стварана је модерна српска држава, у порти Старе цркве донете су све најзначајније одлуке, међу којима и Сретењски устав - најзначајнији, најлибералнији и најслободнији устав у ондашњој Европи. Крагујевчани су поносни на своју историју и престоне дане.

Град Крагујевац подржава ову манифестацију у организационом и финансијском смислу, рекао је Петрашиновић и позвао све Крагујевчане да дођу на Свету архијерејску литургију и поделе радост великог јубилеја за град и за цркву.

У име Организационог одбора медијима су се обратили др Предраг Саздановић и др Радивоје Николић који су подсетили на традицију која нас обавезује, не само због прошлости него и будућности нашег града.

Стара црква као део некадашњег дворског комплекса и као споменик културе од изузетног значаја под заштитом државе први пут је у својој историји осликана. Фрескопис ће бити освештан такође у уторак 2. октобра. Поред тога, у оквиру прославе која траје током целе године, захваљујући средствима града Крагујевца и Министарства културе и информисања из штампе ускоро излази Споменица Старе цркве.

 

Претходна страна