Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Шест представа на ЈоакимИнтерФесту
   

“Театар, то је сада“ наслов је 13. Међународног позоришног фестивала ЈоакимИнтерФеста који ће се у Књажевско-српском театру одржавати од 9. до 15. октобра. У званичној конкуренцији наћи ће се шест представа позоришта из Русије, Словеније, УСА, Хрватске, Републике Српске и Србије, а о наградама ће одлучивати жири у саставу: Зијах Соколовић, глумац, Ивана Вујић, редитељ и Јелена Јањатовић, костимограф, најављено је на конференцији за новинаре.

Šest predstava na JoakimInterFestu Селекција овогодишњег “ЈоакимИнтерФест-а“ у Крагујевцу, представља тежњу актуелизације театра, не само спрам онога о чему “жели да прича“ и друштвеном оквиру, него и о оним вертикалама који га дефинишу као живу материју, податну за обликовање у контексту мотива пресудних за његов настанак, практичног делања у контексту поступка или следу линија уметничке надградње, каже Милош Латиновић, селектор фестивала и додаје - Театар, то је сада изабрао сам као слоган, јер у најбољем светлу акцентује важан уметнички тренутак у којем делује театарски (у)посленик али, верујем спретно и тачно обједињује и у нераскидиви сноп повезује, на први поглед разуђену репертоарску целину овогодишњег фестивала. “Позориште живи и дише у садашњости, не по библиотекама и архивима. У позоришту данас, било где на свету, аутор је присутан као живо људско биће“, написао је Питер Брук у својој књизи “Суштина милосрђа“ и то ћемо проверити, верујем и доживети у Крагујевцу током ових седам октобарских дана, објашњава Латиновић.

На сцени Јоаким Вујић, 9. октобра од 20 сати представом “Месец дана на селу“ Ивана Тургењева представиће се Пермски академски театар - Театар из Русије. Представа “Корешподенција“ Борислава Пекића у режији Горчина Стојановића и извођењу Звездаре театра на сцени ће бити 10. октобра. Треће вечери фестивала наступиће Гледалишће Копер из Словеније извођењем “Задње луне“. Sudbina Theater Company из УСА наступиће 12. октобра са представом “Избеглица“, “Сабирни центар“ Душана Ковачевића у режији Марка Мисираче и извођењу ансамбла Народног позоришта Републике Српске - 13. октобар. “Устав Републике Хрватске“ Анте Томића и Рајка Грлића у режији Винка Брешана извођењу Сатиричког казалишта Керемпух из Загреба одиграће се претпоследње вечери а представу “Моја ти“ Олге Димитријевић у режији Александра Милавића Дејвиса, ансамбл Атељеа 212 одиграће у част награђених.

Претходна страна