Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

У Крагујевцу почели “Дани чешке културе“
   

Изложбом под називом “Херман Август Мајнерт - Пионир српског здравства“, у Галерији Народне библиотеке, синоћ је отворена манифестација “Дани чешке културе у Крагујевцу 2018.“, коју је приредио Ненад Карамијалковић а организовало удружење српско чешког пријатељства “Чеси Шумадије“. Реч је о биографско - документарној поставци посвећеној животној причи др Хермана Августа Мајнерта, првог крагујевачког и трећег београдског окружног физикуса (начелника санитета), који је био први трајно настањени чески досељеник у Србији. Поред представника града Крагујевца, изложби је присуствовао и амбасадор Републике Чешке у Србији, г-дин Томаш Кухта, коме је ово прва званична посета ван Београда.

У Србију сам долазио раније, а Крагујевац је први град који посећујем и срећан сам што је мој долазак, у години у којој прослављамо 100 година наших дипломатских односа. Присутност Чеха, уметника, архитеката, лекара, поштованих и образованих људи који су долазили и радили у Србији осећа се овде. Драго ми је што се изложбама као што је ова сећате и прослављате традиционалне односе које имају две земље, а које ћемо и са мојим радом наставити да негујемо, имајући у виду да наша сарадња има добре темеље на којима можемо радити у будућности, рекао је Томаш Кухта, амбасор Републике Чешке у Србији.

Манифестација “Дани чешке културе у Крагујевцу 2018.“ ове године подудара се са обележавањем бројних значајних јубилеја. Главни мотив да овом изложбом започнемо манифестацију је то што ове године обележавамо два века од проглашења Крагујевца, првом престоницом модерне Србије, а др Херман Август Мајнерт, био је први начелник санитета од 1839.-1941. године, управо у периоду крагујевачког престоновања, каже Ненад Карамијалковић, аутор, иначе етнолог-антрополог, конзерватор-истраживач у Заводу за заштиту споменика културе у Крагујевцу. Као први начелник санитета у Крагујевцу др Мајнерт је омогућио да здравство постане доступно ширим слојевима становништва, наводи Карамијалковић и додаје да је управо он био одговоран за довођење бабица, отварање болница, апотека, снабдевања медицинским материјалом, а његов допринос је још значајнији јер је радио на здравственом описмењавњу становништва.  

Иначе, поводом отварања манифестације “Дани чешке културе у Крагујевцу 2018.“, Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине града и Александар Штајн, помоћник градоначелника за унутрашњу и међународну сарадњу организовали су пријем за амбасадора Чешке у Србији, Томаша Кухту, на коме су га упознали о свим историјским чињеницама и развојним токовима града. Крагујевчанима је велика част што је г-дин Томаш, од када је ступио на дужност амбасадора у Србији, Крагујевац прва званична дестинацију коју посећује ван Београда, а посебно због тога што наш град и Чешку, кроз сарадњу са градом Кијовом и Јужноморавском регијом везују јако добри пријатељски односи, казао је Петрашиновић. Имајући у виду да градови у Чешкој и град Крагујевац имају сличне карактеристике, отворене су и могућности за унапређење привредне и образовне сарадње, о чему ће бити више речи на неком од наредних сусрета, речено је на пријему.

 

Претходна страна