Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Завод за стоматологију обележио две деценије рада
   

Свечаном академијом, у присуству великог броја гостију и колега, Завод за стоматологију Крагујевац обележио је 20. година рада као самостална установа. Одлуком Владе Републике Србије, 1998. године стоматолошка служба која је била део Здравственог центра Крагујевац издваја се као самостална установа - Завод за стоматологију Крагујевац. Данас броји 36 ординација које су смештене делом у матичној служби у згради Завода, делом у амбулантама Дома здравља, вртићима, основним и средњим школама.

Завод ове године обележава велики јубилеј 60. година од како је први стоматолог дошао у Крагујевац и 20. година од оснивања самосталне установе - Завод за стоматологију, рекао је у свом обраћању проф. др Ранко Голијанин, директор Завода. Кроз бурна времена стоматологија у Крагујевцу се развијала да би данас постала савремена установа са специјалистичким службама - дечија и превентивна стоматологија, општа и хитна стоматолошка служба и служба специјалистичких делатности. Поред тога, крагујевачки Завод за стоматологију база је два стоматолошка факултета, из Фоче и Крагујевца, каже проф. др Голијанин.

Говорећи о будућности и плановима, он издаваја област стоматологије која у протеклих пар година није остварена, а то је отварање блока стоматологије за особе са посебним потребама. Завод уз подршку града Крагујевца улаже напоре да обезбеди средства и део зграде реновира и опреми управо за ту област стоматологије, а то ће бити круна крагујевачке стоматологије јер не постоји ништа што стоматолошке установе у свету раде а ми овде не. Уложили смо много напора и труда, постигли значајне резултате и то нас чини поноснима, уз велику захвалност свих оних  генерација који су протеклих шездесет година развијали стоматологију и на понос будућим генерацијама.

У име града јубилеј је честитала Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту која је подсетила да је много јубилеја у години када град Крагујевац обележава два века од проглашења прве престонице модерне српске државе.

По много чему први, Крагујевац у оно време а и данас се издаваја, а то можемо рећи и за зачетке организоване стоматолошке самосталне заштите. Месец септембар био је пресудан за српску стоматологију, за њен просперитет и напредак. Захваљујући визионару, преданом и посвећеном лекару и стручњаку проф. др Момиру Соколовићу, давне 1958. године прва зубна поликлиника у Србији основана је у Крагујевцу. Може се рећи да је он утемељивач савремене стоматолошке заштите како у Крагујевцу тако и у Србији. То је претеча данашњег Завода за стоматологију који у нашем граду функционише и постоји, подсетила је др Дамњановић. Граду Крагујевцу као оснивачу ове здравствене институције остаје обавеза да у наредном периоду на понос и успех свих Крагујевчана и даље улаже и инвестира у стоматолошку здравствену заштиту која је неодвојиви део здравственог система - истакла је др Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту.

Директор Завода, проф.др Голијанин, бившим запосленима који су својим радом и залагањем допринели што функционалнијем раду установе као и институцијама, компанијама и појединцима уручио је захвалнице, а Граду Крагујевцу и Клиничком центру Крагујевац уручене су плакете.  

 

Претходна страна