Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Најављен програм Дечије недеље у Крагујевцу
   

Мото овогодишње Дечије недеље која се одржава од 1. до 7. октобра је “Моје право да живим срећно и здраво - за одрастање без насиља“, чији је програм обележавања најављен на данашњој конференцији за новинаре у згради Градске управе.

Са нашим партнерима, установама и институцијама и ове године смо у мисији заштите и права која се у нашој земљи спроводи од 1934. године, а на иницијативу организације “Пријатељи деце Србије“ од 1987. године дефинисана је и Законом о друштвеној бризи о деци. Ранијих година теме су биле образовање, култура, заштита деце у здравственом систему, подстицање бриге јавног мњења о заштити мањинских група и многе друге, а ове године акценат се ставља на насиље и све врста злостављања и занемаривања над децом и његове превенције.

Изузетно ми је драго што ће град Крагујевац и ове године у партнерству и интерсекторску сарадњу образовних, културних, здравствених и социјалних установа укључиту у ову активност и кроз игру и дружење ставити акценат на оно што је најважније а то су наша деца, казале је др Гордана Дамњановић. Само здрава породица је јака породица, која уз подршку система може опстати, додала је др Дамњановић и захвалила се свим учесницима на предлозима и идејама у реализацији програма Дечије недеље.

На тему одрастања без насиља наредне недеље ће у зависности од узраста коме су намењени бити реализоване трибине, предавања, покретне игре, ликовне и музичке активности, дружења и хуманитарне акције које су припремили Предшколске установе “Нада Наумовић“ и “Ђурђевдан“, крагујевачки Црвени крст и Дома здравља и Центар за развој услуга социјалне заштите “Кнегиња Љубица“. У вртићима две предшколске установе током наредне недеље биће интензивиране радионице и активности у циљу превенције и неговања ненасилне комуникације код деце, а традиционално биће организовани и “Сусрети пријатељства“. Уместо “Дечијег шкраба“ предвиђена је хуманитарна акција “Друг другу“. Црвени крст организује дружење Мост генерације “Од предшколца до волонтера“ где ће заједничко време провести предшколци и волонтери Кутка за квалитетније старење.

Саветовалиште за младе Дома здравља Крагујевац у О.Ш. Станислав Сремчевић ће ученицима старијих разреда говорити о вршњачком насиљу, последицама у старијем добу и његовој превенцији, док ће у Центру за породични смештај и усвојење говорити о новом свеприсутнијем дигиталном насиљу. У оквиру установе Центра за развој услуга социјалне заштите “Кнегиња Љубица“, поред осталог биће организована трибина “Породица са малим дететом“ у којој ће учествовати психолог, педагог и терапеут ове установе.  Званично отварање Дечије недеље планирано је у понедељак 1. октобар у 11.00 сати у Пешачкој зони где ће бити изведене покретне игре и мини колаж програма деце из предшколских установа.

Дечија недеља је прилика да све механизме превенције заштите од насиља прикажемо, говоримо о овој теми али покренемо конкретне мере и активности, и то не само током њеног обележавања, како би сузбијали насиље међу младима и живели у сређенијем и уређенијем друштву, рекао је Никола Рибарић, начелник Одељења за здравствену и социјалну заштиту. Он је позвао све који то желе и могу да пропрате најављене активности, и позвао на заједничко дружење деце и родитеља у суботу 6. октобра у Авантура парку на шумаричком језеру.  

 

Претходна страна