Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Скуп подршке “Дај педалу раку“ одржан у Крагујевцу
   

Град Крагујевац четврту годину заредом учествује у великој акцији “Дај педалу раку“ коју организује Женски центар “Милица“ из Врњачке бање под покровитељством Министарства здравља, Министарства омладине и спорта, Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић - Батут“ и Института за онкологију и радиологију Србије.

На платоу испред Градске управе, поред представника локалне самоуправе Гордане Дамњановић члана већа за здравствену и социјалну заштиту и Миње Обрадовић члана већа за инвестиције и управљање пројектима, представници Института за јавно здравље, Дома здравља и Апотеке Крагујевац, делили су промо материјал о здравим стиловима живота и давали савете суграђанкама о превентивним прегледима и самопрегледима.

Циљ и значај скупа подршке “Дај педалу раку“ је у подизању нивоа знања и скретања пажње јавности на важност скрининга, редовних прегледа и самопрегледа у борби против карцинома дојке. Посебан циљ, према речима Гордане Дамњановић, је у промовисању здравих стилова живота, са фокусом на бициклизам. Имајући у виду да највећи број жена оперисаних од карцинома дојке има смањену функцију руке, а да је физичка активност неопходна након операције, бициклизам је један од ретких спортова којим оне могу да се баве.

Ово је прилика да позовемо све наше маме, сестре, баке и супруге да о здрављу не мисле само током октобра - Међународног месеца борбе против карцинома дојке, него током читаве године како би сви заједно били здрави и срећни, казала је Гордана Дамњановић и најавила низ сличних акција до краја месеца.

Жене све више имају свест о свом здрављу, што значи да наш превентивни рад има успеха, рекла је Светлана Маринковић начелник Радиолошке службе Дома здравља. Што је боља дијагностика, боља је и статистика. Важно нам је да жене схвате да је неопходно да једном годишње оду на гинеколошки преглед и преглед дојке.

Заставу Женског центра “Милица“ на јарбол су подигли Гордана Дамњановић члан већа за здравствену и социјалну заштиту и Ивица Магдић начелник Службе за здравствену заштиту жена Дома здравља Крагујевац. То је уједно био и знак за старт  бициклистичке трке, а застава ће се до краја октобра вијорити на јарболу испред Градске управе као симбол свеукупног напора који локална самоуправа улаже у борби за превенцију и промоцију здравих стилова живота. 

 

Претходна страна