Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Сусрети ученика техничких школа из Соколнице и Крагујевца
   

Ученици Средње школе електротехнике и енергетике из Соколнице из Чешке бораве у Крагујевцу, као гости Прве техничке школе у оквиру традиционалне ђачке размене. Тим поводом, проф. др Недељко Манојловић члан Градског већа за образовање и Стефан Никезић, помоћник градоначелника за унапређење положаја младих у локалној самоуправи данас су у згради Градске управе приредили пријем за представнике Прве техничке школе и њихове госте из Брна.

Град Крагујевац много улаже у међународну сарадњу, нарочито у области образовања. Поред традиционалне сарадње са румунским Питештијем и француским Сиреном, од прошле године покренута је и сарадња са образовним институцијама Москве, а у току су и преговори са школама из Санкт Петербурга. Такође, подржавамо и све билатералне сарадње које поједине школе остварују у директним контактима, као што је Прва техничка школа остварила са школом из Чешке. Контакти две стручне школе, где је присутна и размена ученика, доприносе бољем развоју образовања и код нас и у Чешкој, казао је проф. др Недељко Манојловић, члан Градског већа за образовање.   

Међународна сарадња Прве техничке школе из Крагујевца и Средње школе електротехнике и енергетике из Соколнице, предграђа града Брно Јужноморвске регије Чешке републике, траје већ 14 година. Две школе су заједно учествовале на пројекту “Енергија без граница“, а том приликом опремљен је енергетски кабинет Прве техничке школе. Од 2007. године сарадња је проширена кроз пројекат “Студије без граница“ захваљујући коме је ученицима крагујевачке школе пружена могућност наставка школовања у Чешкој.  

Сигуран сам да ће сарадња и пријатељство између наших школа трајати јер су нам пре свега културе веома сличне. Радујемо се сваком новом сусрету јер наши ђаци имају много тога да виде, али и да науче, рекао је Зденек Храдил, професор у Средњој школи електротехнике и енергетике.

Ученици и професори из Соколнице боравиће у Крагујевцу до 7. октобра. Поред практичне наставе у Првој техничкој школи и размене знања и искустава ученика и професора у области струке, предвиђен је и обилазак културно-историјске знаменитости Крагујевца, Београда и Тополе.

 

Претходна страна