Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Медицинска соба за особе са аутизмом
   

У сусрет Евопском дану аутизма који се 3. октобра обележава у циљу јачања свести јавности шта је аутизам, поштовања достојанства особа са аутизмом, остварења њихових људских права и унапређења квалитета живота у Крагујевцу је, у просторијама Школе за основно и средње образовање “Вукашин Марковић“, отворена медицинска соба за особе са аутизмом. 

Отварање медицинске собе је велики корак у инклузији и унапређењу квалитета живота не само деце и одраслих са аутизмом већ и њихових породица. Поред интезивирања активности на јачању капацитета и успостављању нових услуга који ће допринети бољем квалитету живота наших суграђана са аутизмом и њихових породица, ово је био приоритет локалне самоуправе. Медицинска соба ће омогућити правовремени начин упознавања суграђана са аутизмом са основним лекарским прегледима што ће повећати успех у њиховој реализацији. Протеклих година неколико пројеката успешно смо реализовали, као што су асистент у породици, дневни боравак, смештај, викенд програм за особе са аутизмом, саветовалиште за брак и породицу ради пружања психо-социјалне подршке породицама, али циљ нам је да развијемо такве услуге које ће грађанима са аутизмом омогућити да наставе самостално да живе кроз услуге смештаја самосталног боравка уз комплетну подршку локалне заједнице - рекла је др Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту.

У партнерској сарадњи Савеза удружења Србије за помоћ особама са аутизмом и Удружења за помоћ особама са аутизмом Крагујевац уз финансијску подршку компаније Вип Мобиле ово је друга соба у Србији која је отворена. 

У сарадњи са представницима Савеза увидели смо да ће медицинске собе знатно олакшати свакодневицу особама са аутизмом и њиховим породицама и као компанија имамо одговорност према друштву да оваквим гестовима пружимо добар пример. У плану је да помогнемо отварање још три медицинске собе и радни центар. Надам се да ће медицинска соба помоћи особама са аутизмом у овом региону - рекла је Ана Борош Тодић, представнице Вип Мобиле.

Особе са аутизмом могу бити преосетљиве, а многе су и анксиозне тако да обичан лекарски преглед за њих може бити изузетно комплексан, објашњава проф. др Ненад Глумбић. Идеја за оваквим простором проистиче из наше сарадње са Удружењем особа са аутизмом из Бургоса из Шпаније и на основу њихових искустава настојали смо да и у код нас опремимо овакве собе.

Простор за медицинску собу у Крагујевцу у којој ће се волонтерски обављати симулације лекарских прегледа особа са аутизмом обезбедила је школа “Вукашин Марковић“ а медицинску опрему Дом здравља.

 

Претходна страна