Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Из ризнице Старе крагујевачке цркве
   

У оквиру централне манифестације обележавања два века Старе цркве данас је у Старој скупштини отворена изложба уметничких предмета “Из ризнице Старе крагујевачке цркве“. У присуству Његовог преосвештенства епископа шумадијског Јована, Биљане Илић-Стошић, начелника Шумадијског управног округа, Мирослава Петрашиновића, председника Скупштине града, Ивице Момчиловића, заменика градоначелника и Миљана Бјелетића, члана Градског већа, изложбу је отворио Владан Вукосављевић, министар културе и информисања у Влади Републике Србије.

Говорећи о историји српске цркве и српског народа, министар Вукосављевић је рекао да сама изложба говори о великим тренуцима и великанима једног времена, али и о обичним људима који су стварали историју. По први пут из ризнице ове цркве пред очи јавности изнета су драгоцена и вредна дела, која имају материјалну, уметничку али и духовну вредност. Управо та дела, али и читава наша историја и традиција нас обавезују али и дају разлога за оптимизам, рекао је Владан Вукосављевић, министар културе и информисања

Ризница цркве Свете Тројице у Крагујевцу постепено се формирала током два века и илуструје њену прошлост владарске задужбине и придворне цркве, епископске и парохијске, као и места одржавања централних државних свечаности током XIX века. Четрдесет сачуваних икона чини колекцију која се формирала од изградње цркве до данашњих дана и представља приложничке дарове ктитора кнеза Милоша, различитих еснафских удружења и угледних крагујевачких породица. Поставка изложбе у Старој скупштини садржи неколико крстова, али се по значају издваја крст престоног типа, из XVIII века, који може бити пореклом са Свете Горе. Од предмета намењених посебним светим тајнама сачуван је прибор за крштење из друге половине XIX века, пореклом из Русије. У ризници Старе цркве чувају се две плаштанице намењене литургијском прослављању Страсне седмице. Велику важност има и књижни фонд. У њему су сабране свештене и црквене књиге, међу којима је најистакнутије Свето јеванђеље. 

 

Претходна страна