Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Систематска дератизација на територији Крагујевца почиње у петак
   

На територији града Крагујевца овог месеца биће спроведена систематска дератизација, коју у складу са Законом о заштити становништва од заразних болести спроводи Градска управа за здравствену и социјалну заштиту. Том приликом биће третирано 351 километар канализационих мрежа, 21 километар приобаља река и потока, градска депонија Јовановац као и дивље депоније, затим неуређене и делимично уређене зелене површине око стамбених објеката и подрумски и тавански простори. Како би дератизација била успешна и добро испланирана, у Скупштинској сали данас је одржан организациони састанак са представницима Савета месних заједница, чији ће задатак бити да информишу мештане са својих подручја о акцији, лоцирају жаришта и спроведу припремне мере за спровођење поступка дератизације.  

Другу годину заредом практикујемо да у овом временском периоду током октобра и новембра месеца позовемо представнике Савета месних заједница са територије града Крагујевца, како би на најбољи начин пренели информација колико је важна дератизација и шта је потребно да би она била успешна. Имајући у виду да је за њену успешност, нарочито на сеоском подручју као превентивну меру неопходно уклонити органски и неоргански отпад из подрумских и таванских просторија и дивље депоније, представници савета доставиће информације о жаришним тачкама са терена, постављати обавештења и делити лифлете са саветима изводјача систематске дератизације ДДД Промет, казала је др Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту. 

Системска дератизација се спроводи из хигијенско-епидемиолошких, здравствених, економских и еколошких разлога. Она не значи потпуну ерадикацију глодара, мишева и пацова, већ представља организоване напоре локалне заједнице да се ова популација као извор заразе сведе на оптималну и разумну меру, поручила је Дамњановић. 

Екипе ДДД Промета, са дератизацијом која ће трајати наредних месеца дана, почињу у петак од околних села и приградских насеља према градском подручју. Третмане ће затвореним просторима обављати средством Ратмо - дез у облику пелета, а приобаља, неуређене зелене површине, депоније и канализационе мреже, истим средством али у парафинском облику које трпи влагу. Како би простор био припремљен и власници животиња упозорени на време, становници подручја на коме се изводи дератизација биће обавештени три дана раније.

Иначе, град је за систематску дератизацију на подручју Крагујевца из буџета издвојио 1,5 милион динара.

 

Претходна страна