Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Обележен Европски дан особа са аутизмом
   

Европски дан особа са аутизмом у Крагујевцу обележен је изложбом радова деце и младих који су настали у креативној радионици уз помоћ њихових терапеута. Дружећи се у радионици осликали су магнете, подметаче за чаше, украсне штапиће, рамове за слике и друге предмете.

Годинама уназад организујемо ове изложбе у Пешачкој зони поводом обележавања Европског дана особа са аутизмом. Циљ нам је да скренемо пажњу јавности на особе са аутизмом, на њихове породице и потребе али и да они постану видљиви и прихваћени, рекла је Данијела Нешовић, потпредседник Удружења за помоћ особама са аутизмом. 

Изложбу у Пешачкој зони данас су посетили и др Гордана Дамњановић члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту и Никола Рибарић, начелник ресорне градске управе.

Систем здравствене и социјалне заштите води евиденцију о лицима са аутизмом преко Центра за социјални рад као упутног органа кроз услуге које су обезбеђене за ова лица. Поред тога, за рад Удружења за помоћ особама са аутизмом, град из буџета издваја око 750 хиљада динара за годишње финансирање редовних активности деце оболеле од аутизма, али и услуге које се финансирају преко овог удружења, рекао је Никола Рибарић, начелник Градске управе за здравствену и социјалну заштиту.

Град Крагујевац дуги низ година интезивно помаже рад Удружења за помоћ особама са аутизмом. Оне су изашле из невидљиве, такозване сиве зоне и прихваћене су од стране наше локалне заједнице, рекла је др Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравстевну и социјалну заштиту и истакла да се на основу досадашњег искуства издвојио проблем у образовном систему. Наиме, реч је о потреби за личним пратиоцем и асистентом у настави и пројектом који би обухватио ове две услуге. Поред тога, издваја се и пројекат асистента у породици као веома важан јер садржи елементе који помажу лицима са аутизмом али и њиховим породицама да у одређеном временском периоду могу да проведу време без свог члана и обаве неке друге обавезе. На тај начин породица би била растерећена и оснажена што је циљ сваке локалне заједнице у пружању подршке у очувању јаке и стабилне породице, додала је др Дамњановић.

Иначе, према статистичким подацима један одсто светске популације има неки од облика аутизма. Прецизни подаци о броју особа са аутизмом у Србији не постоји, јер није израђен национални регистар а сматра се да је око три хиљаде. Крагујевачко удружење за помоћ особама са аутизмом окупља између 60 и 70 породица.

 

Претходна страна