Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Јачање сарадње у остваривању безбедносне превенције у градовима и општинама
   

У организацији Министарства унутрашњих послова и Фондације “Ханс Зајдел“ у Крагујевцу је организован други од шест регионалних скупова  посвећених јачању сарадње у остваривању безбедносне превенције у градовима и општинама - деловање локалних савета за безбедност. Досадашња искуства и примере добре праксе размениће представници локалних самоуправа и полицијских управа Крагујевца, Пожаревца, Краљева, Јагодине и Крушевца.

Безбедност у локалној заједници није одговорност само једне установе. Органи локалне самоуправе, државни органи и полиција имају кључну улогу, као и удружења грађана, локална предузећа, медији, друге службе и представници заједнице, рекао је Мирослав Петрашиновић председник Скупштине града. Радећи заједно, ове организације и њихови чланови удружују знање, податке, идеје и искуство како би идентификовали најважније безбедносне проблеме и плански предузели заједничку акцију према факторима и ризицима који утичу на безбедност или осећај сигурности код грађана. Локални савети за безбедност имају кључну улогу у побољшању безбедности у заједници, казао је Петрашиновић и подсетио да је Крагујевац један од седам градова у коме је 2004. године, као пилот пројекат безбедних заједница, под покровитељством ОЕБС -а, а уз подршку СКГО, основан Савет за безбедност. Агенција УН Хабитат убрзо је прогласила Крагујевац за најбезбеднији град у Србији, а тај концепт коришћен је касније као модел и у другим градовима.

Представник Фондације “Ханс Зајдел“ Луц Кобер осврнуо се на досадашње активности Фондације, која је у Србији присутна од 2001. године, и нагласио да им је Министарство унутрашњих послова један од најважнијих партнера. Он је подсетио на све заједничке активности и изразио задовољство што ће сарадња бити проширена на унапређење рада полиције у локалној заједници и савета за безбедност. Доста тога је већ урађено како би се побољшала размена информација и искустава, а данашњи скуп, казао је Кобер, мали је допринос даљем унапређењу рада и сарадње између локалних самоуправа и полиције.

 

Претходна страна